StoryEditor
kultura

Jelena Kordić Kuret nominirana za najbolju glumicu programa Horizonti filmskog festivala u Veneciji

Piše desk  /  01.09.2022., 17:18h

Dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Jelena Kordić Kuret dobila je značajno priznanje u svojoj glumačkoj karijeri nominacijom za najbolju glumicu u okviru natjecateljskog programa Horizonti filmskog festivala u Veneciji

Nominirana je za glavnu žensku ulogu Asje u filmu „Najsretniji čovjek na svijetu“. Film je, također, u nominaciji za nagradu za najbolji film. Riječ je o koprodukcijskom projektu Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Belgije i Bosne i Hercegovine, a bosanskohercegovački su producenti Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo iz producentske kuće Pro.ba. 

Redateljica je Teona Strugar Mitevska iz Sjeverne Makedonije. Dva njezina filma prikazana su na filmskom festivalu u Berlinu („Kada dan nije imao ime“ – Panorama 2017. i „Bog postoji, zove se Petrunija“ – Glavna konkurencija 2019.). Francusko ministarstvo kulture 2018. godine odlikovalo ju je Ordenom viteza književnosti.

Elma Tataragić, scenaristica filma, nominirana je za najbolji scenarij. Adnan Omerović, glumac NP Tuzla, koji tumači glavnu mušku ulogu Zorana u filmu, nominiran je za najboljeg glumca.

Radnja filma odvija se oko susreta Asje (Jelena Kordić Kuret) i Zorana (Adnan Omerović). I dok Asja vjeruje da će upoznati muškarca svog života, ona zapravo upoznaje svog neprijatelja. Zoran na susretu ne traži ljubav, nego oprost za nedjelo koje je napravio tijekom rata. U ostalim su ulogama Izudin Bajrović, Mona Muratović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović

Venecijanski festival otvara se 31. kolovoza, traje do 11. rujna, i jedan je od najznačajnijih filmskih festivala na svijetu.

Pored premijere u Veneciji i sudjelovanja u programu Horizonti, film je prošao selekciju i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu u programu Suvremena svjetska kinematografija, koji se održava od 8. do 18. rujna.

Ovo je još jedno veliko glumačko ostvarenje Jelene Kordić Kuret, koja je jednako uspješna i u kazališnim i u filmskim ulogama, što je pokazala, između ostalog, ulogom u filmu Quo Vadis, Aida? bh. redateljice Jasmile Žbanić.

Nominacija za najbolju glumicu programa Horizonti potvrda je glumačke vještine i snage Jelene Kordić Kuret, a jednako tako i velika čast za Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kao njezine matične kuće u kojoj uvijek iznova ostvaruje sjajne uloge i na taj način doprinosi kvaliteti ne samo HNK Mostar, nego i bosanskohercegovačke kazališne i umjetničke scene.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:09