Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin sastao se s premijerom Republike Hrvatske Andrejem PlenkovićemVLADA RH
StoryEditor
Plenković s državnim tajnikom Svete stolice:

‘‘Jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH može se postići jedino izmjenama Izbornog zakona‘‘

Piše desk  /  12.05.2022., 12:40h
Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin doputovao je u utorak u Zagreb, u trodnevni posjet tijekom kojega će se sastati s najvišim hrvatskim vjerskim i političkim čelnicima. Najprije se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je nakon razgovora održao konferenciju za medije.

Plenković kaže da je ovo Parolinu četvrti boravak u Hrvatskoj.

 "Zadovoljan sam da smo nastavili kvalitetan dijalog. Posjet je došao u kontekstu priznanja Hrvatske, ali i 25 godišnjice ratifikacije Sporazuma sa Svetom stolicom. Simbolika '92. i '97. godine. Odnosi hrvatskog naroda sa Svetom stolicom snažni su i postojani. Možemo reći da je naša suradnja izrvrsna, da se to reflektira u kontinuiranoj suradnji", poručio je premijer.

"Mi smo izrazili zadovoljstvo potpisanim ugovorom između Vlade i Caritasa. Na taj način Caritas i Vlada, koja kroz sve svoje politike uzima kršćansko načelo solidarnosti, pomažu onima kojima je pomoć potrebna", govori premijer.

Dotaknuli su se i međunarodne teme, stanja u Ukrajini nakon ruske agresije.

"Jasno smo prenijeli naš stav... Više od pet milijuna Ukrajinaca napustila je Ukrajinu. Hrvatska pomaže Ukrajini vojno, humanitarno, gospodarski s uvjerenjem da radimo ono što treba činiti prijateljskom narodu", govori.

Cijenimo, dodaje, sve napore Svetog oca da se postigne mir.

Razgovarali o situaciji u BiH

"BiH je za Hrvatsku bitna i važna. S njome gradimo mostove, nastojimo pomoći projekte i dalje unaprijediti odnose između dvije zemlje. To se može ostvariti samo ako se popravi ono što danas nije dobro, zato smo svo ovo vrijeme podržavali napore međunarodne zajednice da se postigne kompromis. Na tom tragu nastavit ćemo napore, činiti sve da se isprave loše postavke, ali da to dođe na način da Hrvati budu ravnopravni. Pojasnili smo državnom tajniku sve bitno s hrvatskog stajališta, nadajući se potpori...", zaključio je.

Državni tajnik Svete Stolice Pietro Parolin poručio je da Vatikan pridaje veliku važnost poštivanju jednakopravnosti triju naroda u Bosni i Hercegovini.

Parolin je rekao, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem da je "misija i predanost" Vatikana da uvijek zagovara priznanje jednakopravnosti triju naroda u BiH.

"Želimo da to postane stvarnost. To je naša želja i obaveza", rekao je državni tajnik, dodavši da Vatikan mora nastaviti "naglašavati međunarodnoj zajednici opasnost situacije u BiH i posljedice koje ona može imati na stabilnost te države i regije".

Hrvatski sabor započeo je danas sjednicu govorom državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina, koji je u posjet Hrvatskoj stigao u povodu 30. obljetnice priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa te 25. obljetnice ratifikacije ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:35