Jedna od najvažnijih aktivnosti Francuske ambasade u BiH: OŠ Ivana Gundulića uvodi nastavu francuskog jezikaN. TURIć - Dnevnik.ba
StoryEditor
MOSTAR

Jedna od najvažnijih aktivnosti Francuske ambasade u BiH: OŠ Ivana Gundulića uvodi nastavu francuskog jezika

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  23.08.2022., 15:16h

U utorak je potpisan sporazum između Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini i Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru u okviru regionalnog projekta FSPI "Povratak francuskog jezika u obrazovne sustave zemalja Zapadnog Balkana“. Sporazum su potpisali ravnateljica Osnovne škole Marija Jurčić i ravnatelj Francuskog Instituta u BiH Jean- Christophe Thaibaud.

Jean-Christophe Thiabaud, ravnatelj Francuskog Instituta u BiH, kazao je kako je uvođenje francuskog jezika u Osnovnu školu Ivana Gundulića u Mostaru jedna od najvažnijih akcija Francuske ambasade u BiH, jer smatraju da francuski jezik na našim prostorima nije dovoljno zastupljen kao u ostatku Europe.

„Smatramo da francuski jezik zaslužuje bolje mjesto u osnovnim školama, posebno u Europskoj uniji, s obzirom  na to da se radi o jednoj ekonomski i kulturno važnoj državi. Sretni smo da smo učenicima Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru pružili priliku da upoznaju francuski jezik i da ga uče, jer su oni naši pioniri ovog projekta“, kazao je  Thaibaud.

Thaibaud dodaje kako je francuski jezik, jezik kulture, gospodarstva.„Francuski jezik uči i govori 300 milijuna ljudi na pet kontinenata i  studirati francuski jezik možete u Francuskoj, Belgiji, Švicarskoj i Kanadi. U Francuskom veleposlanstvu u Sarajevu studentima koji studiraju francuski jezik dajemo stipendije. Svake godine oko 250 studenata iz BiH odlazi na studije u Francusku“, rekao je Thaibaud.

Thaibaud se nada da će ovakvih projekata još biti u narednim godinama koje će obuhvaćati i ostale gradove u BiH, kao i obrazovne sisteme u zemljama Zapadnog Balkana.

Marija Jurčić, ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru, ističe kako francuski jezik predstavlja sustav kulturnih vrijednosti, posebna vrata u svijetu mode, gastronomije, arhitekture i iznimne francuske književnosti.

„Radujem se da ćemo ove školske 2022/ 2023. godine u okviru izvannastavnih aktivnosti imati francuski jezik za učenike 4., 5. i 6. razreda. Radit ćemo na promociji francuskog jezika i kulture, te vratiti francuski jezik na mjesto kojem pripada“, kazala je Jurčić.

Jurčić dodaje kako je francuski jezik u okviru globalizacije trenutno dominantniji, te da je jezik svakodnevne komunikacije.

„Cilj nam je raditi na promidžbi francuskog jezika što će dodatno doprinijeti podizanju kvalitete nastave, života i rada škole na višu razinu  u cijeloj školi. Francuski jezik treba vratiti u obrazovne ustanove BiH, kao škola ćemo se potruditi biti dobri pioniri i pružit ćemo primjer dobre prakse“, rekla je Jurčić.

Jurčić ističe kako su prve aktivnost u okviru projekta već realizirane u proljeće 2022. godine kada su za učenike ove škole organizirane promocije francuskog jezika i pedagoška posjeta farmi "Nešto više" gdje su u prisustvu francuskih volontera proširili znanja o ekologiji, kompostiranju i permakulturi, te kroz edukativne igre naučili prve riječi na francuskom jeziku.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:53