StoryEditor

"Jedna nacija, dvije države": Turska i Azerbajdžan stvaraju zajedničku vojsku?

Piše D  /  31.07.2021., 12:07h

"Predsjednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mustafa Shentop izjavio je tijekom konferencije za tisak u azerbajdžanskom gradu Ganji da Turska i Azerbajdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske", navodi se u priopćenju.

Kako prenosi agencija, u okviru dogovora održavat će se i vojne vježbe dviju zemalja.

"Naša ideja je – jedna nacija, dvije države. I tako će biti zauvijek. S tim u vezi, bilo je mnogo pregovora i dogovora", dodao je.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika parlamenata Azerbajdžana, Turske i Pakistana Sahibe Gafarove, Mustafe Shentopa i Asada Qaisera održan je u utorak u Bakuu.

Nakon trilateralnog sastanka, šefovi parlamenata potpisali su deklaraciju. Oružane snage Azerbajdžana i Turske već su krajem lipnja izvele zajedničke taktičko-specijalne vojne vježbe u Nahičevanskoj autonomnoj republici.

Tom prilikom strane su priopćili da je produbljivanje tursko-azerbajdžanske suradnje u vojno-industrijskoj sferi predviđeno Šušinskom deklaracijom koju su zemlje potpisale 15. lipnja. Inače, deklaracija je potpisana u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu i tiče se različitih oblasti suradnje između Ankare i Bakua, posebno obveza u oblasti obrane i uzajamne pomoći.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 14:43