Article_Top_970x250

Jedini u povijesti: Cico je svome igraču naredio da promaši penal

gospodski potez

Jedini u povijesti: Cico je svome igraču naredio da promaši penal

ožu 01, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Sepahan je gostovao kod Al Nasra u sklopu azijske Lige prvaka, a njegova momčad izborila je penal na nepošten način što Cico nije mogao progutati te je zapovjedio svojem igraču da promaši penal.

U jutarnjim satima ponedjeljka napustila nas je legenda hrvatskog nogometa - Zlatko 'Cico' Kranjčar. Igrač nevjerojatne Dinamove generacije, legenda bečkog Rapida, bivši trener hrvatske reprezentacije i prvi kapetan 'vatrenih'.

Cico je u svojoj nogometnoj, a kasnije i trenerskoj karijeri obilježen kao 'džentlmen'. Za njegovo poštenje znali kako u domaćem nogometu, tako i svugdje gdje je kročio svojim nogama, a 2012. u to su se uvjerila i azijska nogometna javnost.

Naime, tog je 3. svibnja ne tako davne 2012. njegov Sepahan gostovao azijskoj Ligu prvaka kod Al Nasra, a njegovoj momčadi dosuđen je penal pri vodstvu od 1-0.

Najstrožoj kazni je prethodila ozljeda igrača zbog čega je utakmica nakratko prekinuta, a prilikom fair-playa i vraćanja lopte protivniku jedan njegov igrač je presjekao istu i sjurio prema golu, a golman ga je srušio.

Sucu nije preostalo ništa drugo nego pokazati na najstrožu kaznu, a Cico kao 'Cico' nije dopustio nepravdu već je naložio svojem igraču da namjerno promaši. Napadač Sepahana je samo dodao loptu protivničkom golmanu, a Cico je tada zadivio cijeli svijet 'pravim' fair-playom. 

Cico je za svojeg života bio dobitnik Državne nagrade za šport "Franjo Bučar".

U dresu Dinama bio je prvak Jugoslavije 1982. godine, a s 'modrom' momčadi je osvojio i dva Kupa Jugoslavije (1980. i 1983.). Zlatne trenutke nogometne karijere doživio je u bečkom Rapidu s kojim je osvojio dva austrijska prvenstva (1987., 1988.), tri Kupa (1984., 1985., 1987.) i čak tri Superkupa (1986., 1987., 1988.), a s austrijskom momčadi igrao je i finale Kupa pobjednika kupova (1985.)

U trenerskoj karijeri vodio desetak hrvatskih klubova, nekoliko austrijskih pa i nekoliko azijskih. Zadnji angažman imao je na klupi iranske olimpijske reprezentacije, prenose 24sata.

Dnevnik.ba