StoryEditor
Salah Abdeslam

Jedini preživjeli islamist iz najgoreg terorističkog napada na Pariz dobio doživotni zatvor

Piše desk  /  29.06.2022., 21:26h

Jedini preživjeli islamist iz skupine koja stoji iza najgoreg terorističkog napada u Parizu, onog 2015. godine, proglašen je krivim za terorizam i ubojstvo.

Salah Abdeslam je bio glavni osumnjičeni i sudionik u napadima vatrenim oružjem i bombama u kojima je ubijeno 130 ljudi. 

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Smanjenje kazne neće moći tražiti prije nego što odsluži 30 godina kazne. 

Osim 130 ubijenih, u terorističkom napadu na Pariz 13. studenog 2015. godine još je 350 ljudi ranjeno. Najviše stradalih je bilo u koncertnoj dvorani Bataclan. Napadi su izvršeni i ispred nogometnog stadiona Stade de France na kojem se igrala utalmica te širom gradskog središta. Islamska je država ubrzo preuzela odgovornost za napad, prenosi Index.

Osuđeno još 18 pomagača

Uz Abdeslama, koji se dakle smatra jedinim preživjelim komandosom Islamske države koji je sudjelovao u napadu, krivima je proglašeno još 18 pomagača u napadu, a jedan je oslobođen.  

Šestorici optuženih sudilo se u odsutnosti, a vjeruje se da je petero njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Devet napadača poginulo je u noći napada. Dio jer su bili bombaši samoubojice, a dio je ustrijelila policija.

Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je uslijedila kada su ga vlasti uhitile u Bruxellesu 2016.

Na početku suđenja u rujnu, Abdeslam je predsjedavajućem sucu priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju. Prije tjedan dana rekao je da "nije ubojica" i pokušao je sud uvjeriti da bi njegova osuda bila nepravedna. 

Tijekom suđenja Abdeslamu i drugim optuženicima koji su sjedili u neprobojnom ograđenom prostoru preživjeli su iznosili mučna svjedočanstva.

Ovo je bio najveće suđenje u francuskoj povijesti i počelo je prošlog rujna. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:51