StoryEditor

Jedanaest državnih institucija potrošilo 200 tisuća na "iće i piće"

Piše D  /  15.06.2021., 09:06h

Troškovi reprezentacije ili novca koje institucije iz proračuna mogu potrošiti na čašćenje gostiju i organizaciju svečanosti godinama su predmet kritika u revizorskim izvještajima gdje se skreće pažnja na uglavnom netransparentno trošenje novca u ove svrhe, piše Fokus.ba.

Još nikada nitko nije odgovarao zbog toga što nije dokazao da je u skladu sa zakonom i baš za goste potrošio tisuće maraka. Ovaj način rasipništva periodično se javi kao tema u revizorskim izvještajima i u zastupničkim pitanjima, ali sve se uglavnom završi na pitanju koliko je koja institucija potrošila za reprezentaciju i odgovoru da je iće i piće za neke goste ili svečanost koštalo toliko i toliko.

Radni sastanci uz plaćeno piće

Tako je Mirjana Marinković- Lepić, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputila pitanje na adrese oko 70 institucija na državnoj razini o tome koliko su novca potrošili u prošloj godini za ove namjene.

Odgovori pristižu ovih dana, a zanimljivo je vidjeti iznose koji su potrošeni na reprezentaciju. Izuzev Ministarstva obrane, koje doduše navodi za koje su prigode trošili novac za ove namjene, nijedna druga institucija ne pojašnjava detaljno za koje goste, u kojim objektima i na što točno su ih trošili.

Uglavnom se navodi da je sve trošeno „po zakonu“, a iz nekih odgovora se zaključuje da su se najviše pili kava, čaj i voda, i to tijekom „radnih sastanaka“.

Trošenje na reprezentaciju zanimljivo je posebno zbog toga što većina zaposlenika u institucijama BiH, a i nižih razina vlasti, zbog pandemije koronavirusa nije uopće dolazila na posao, a restrikcije putovanja spriječile su i dolazak gostiju iz inozemstva, ali i iz zemlje.

No, raznorazni pravilnici omogućavaju čelnicima institucija da, kad se primjerice u svojim uredima ili ugostiteljskim objektima sastanu s nekim, te troškove ne plaćaju iz svog džepa, kao mi „obični smrtnici“, nego posegnu za parama iz proračuna, pa se časte na naš račun.

Tako se i u ovakvim slučajevima pokazalo da će vlasti uvijek naći načina da potroše naš novac na luksuz i za svoje potrebe, dok primjerice zaslužnim sportašima  nalaze birokratske prepreke da im ne daju ni marku našeg novca.

Prema do sada pristiglim odgovorima zastupnici Marinković-Lepić, na reprezentaciju je najviše potrošilo Ministarstvo obrane BiH. Oni su naveli da zajedno s Oružanim snagama na reprezentaciju godišnje mogu potrošiti 330.000 KM, a da su u prošloj godini za te namjene potrošili 138.700,10 KM.

Pojasnili su da su na ime troškova reprezentacije po programu ,,Vojna obrana”, organizaciju svečanosti povodom praznika i obilježavanja bitnih datuma MO i OS BiH, potrošili 21.515,10 KM, zatim na ime troškova reprezentacije po proračunskom programu ,,Vjerske službe”, koji se odnosi na organiziranje svečanog prijema povodom vjerskih praznika, utrošeno 1. 200 KM.

Iz MO tvrde da su po programu “Administracija”, koji uključuje sastanke u okviru institucije i poslovne događaje kod “vanjskih dobavljača”, ma što to značilo, potrošili 49.802,32 KM, a na program “Međunarodne aktivnosti”, koji se odnosi na organizaciju svečanosti povodom praznika i obilježavanja bitnih datuma u mirovnim misijama ili, kako navode, poslovnih događaja prilikom ispunjavanja međunarodnih obveza BiH u oblasti obrane prema međunarodnim sporazumima, potrošeno je 32.732,97 KM.

Vojni atašei i prijemi

Još je 33.449 KM Ministarstvo obrane potrošilo je za potrebe proračunskog programa ,,vojno-diplomatskog i vojnog predstavljanja” koje koriste vojni ataše ili vojni predstavnici Bosne i Hercegovine u inozemstvu prilikom organizacije raznih prijema, kako za predstavnike BiH, tako i za predstavnike drugih zemalja.

I u ovom slučaju, ako se u vidu ima da je prošle godine 10 mjeseci bila pandemija, da su na snazi bile restriktivne mjere okupljanja najmanje 10 od 12 mjeseci, jasno je da se usprkos svemu tome nemilice trošilo za reprezentaciju.

Zastupnici Mirjani Marinković-Lepić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH odgovorili su da su  u prošloj godini na reprezentaciju potrošili 19.288,70 KM, dok su u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za ove namjene potrošili 11.865,00 KM. Inače, SIPA na godišnjoj razini za troškove reprezentacije ima limit od 35.000 KM.

Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja častila je i častila se u ukupnom iznosu od 6.650,32 KM, Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je u 2020. godini na reprezentaciju potrošio 1.855,50 KM, Arhiva BiH 2.975,66 KM, a Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH 2.140 KM.

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje na reprezentaciju je u prošloj godini potrošila 2.804,63 KM, Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine je u 2020. godini na troškove reprezentacije potrošila 3.512,40 KM, a Agencija za osiguranje u BiH u istom periodu za iste namjene potrošila je 1.073,50 KM.

Agencija za statistiku Bosne I Hercegovine tijekom prošle godine potrošila 4.132,31 KM na reprezentaciju, a naveli su da je maksimalni iznos koji su imali na raspolaganju za te svrhe 7.000 KM.

U 2020. godini, Konkurencijsko vijeće BiH je na reprezentaciju potrošilo 6.346,00 KM. Oni su se još pohvalili da su u odnosu na 2019. godinu potrošili 10 posto manje sredstava predviđenih za ovu namjenu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na reprezentaciju je u prošloj godini potrošila 1.738 KM , a Komisija za koncesije BiH 2.393 KM.

Odgovori koje dobiva zastupnica Mirjana Marinković-Lepić pristižu sukcesivno i zasigurno će biti zanimljivo pratiti i one koje će doći iz drugih institucija. A je li pri trošenju proračunskog novca za namjene reprezentacije bilo sve po zakonu, kako sada tvrde iz institucija, znat će se već narednog mjeseca kada bi trebali biti objavljeni revizorski izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:14