StoryEditor

Jedan ranjeni hrvatski vojnik vratio se u domovinu, drugi ostao u Njemačkoj

Piše D  /  01.08.2019., 09:08h

Dvojica ozlijeđenih hrvatskih vojnika, pripadnici 10. kontingenta u Afganistanu, čije je vozilo 24. srpnja u Kabulu napao bombaš samoubojica, dobrog su zdravstvenog stanja, objavio je MORH.

Jedan od njih već se vratio u Hrvatsku, drugi je iz Afganistana prebačen u Njemačku gdje nastavlja liječenje u američkoj vojnoj bolnici ‘Landstuhl Regional Medical Center‘ u Landstuhlu, kraj vojne baze u Rammsteinu.

Nakon liječenja u Njemačkoj, bit će prebačen u Hrvatsku gdje će nastaviti rehabilitaciju, objavio je MORH.

Podsjećamo, bombaš samoubojica 24. srpnja napao je vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu nakon što se u njihov neborbeni, ali oklopljeni automobil, zaletio s motorom.

Trojica hrvatskih vojnika teško su ozlijeđena u napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani.

Nažalost, Josip Briški, hrvatski vojnik koji je u napadu pretrpio najteže ozljede, preminuo je isti dan. Josip je imao tek 27 godina, živio je u Sesvetama, iza sebe je ostavio ženu i jednogodišnje dijete.

Briški je u Hrvatskoj vojsci bio pet godina, a misija u Afganistanu bila mu je prva međunarodna misija. Bio je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Tamo je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Josip je rođen u poodmaklim ratnim godinama, točnije - 1992. Utjecalo je to puno na njega. Slušao je i čitao priče iz Domovinskog rata. Oduvijek je znao da želi časno i ponosno nositi odoru hrvatskog vojnika. Ljubav koju gaji za domovinu usadila mu je i cijela njegova obitelj, možda ponajviše otac...

- Mi smo svi vrlo veliki domoljubi. A u vojsci mu je bio tata. Naime, na početku Domovinskog rata našao se s druge strane granice. Služio je vojni rok u Srbiji kad su počele nevolje. Jedva se uspio nekako izvući i domoći Hrvatske. Poslije toga bio je u vojsci, ali ne na bojištu. On je kao stolar radio u vojarni - rekla nam je njegova teta Anđela.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:01