StoryEditor

Jedan od najtraženijih terorista u svijetu konačno stavljen na restriktivnu listu u BiH

Piše D  /  21.12.2018., 02:12h

Mektić je istaknuo da je Kandić bio visokopozicionirana osoba u strukturi "Islamske države".

"Njega su tražile sve svjetske sigurnosne strukture. On je imao falsificirane dokumente s kojima je bježao i krio se. Mi smo ga u BiH identificirali i uhitili, a obzirom da su SAD protiv njega pokrenule kazneni postupak, on im je izručen i tamo mu se sudi", rekao je Mektić.

Mektić je ranije rekao da je Kandić jedan od "najtraženijih terorista u svijetu", te da ga je pronašla Informativno-sigurnosna agencija u uaradnji s drugim sigurnosnim agencijama u BiH.

On je tada naglasio da je riječ o opasnoj osobi koje je obavljala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim operacijama "Islamske države", počevši od vrbovanja i provjera osoba koja se priključuju toj organizaciji, pa sve do snabdijevanja naoružanjem i izrade oružja.

"On je na neki način bio šef informativne službe `Islamske države`", rekao je tada Mektić.

Odgovarajući na pitanje Srne zašto je tek sada stavljen na restriktivnu listu, Mektić je naveo da je to zbog procedure.

"Prvo treba neka sigurnosna agencija pokrenuti zahtjev za nečije stavljanje na restiktivnu listu. Potom je potrebno pribaviti neka mišljenja i suglasnost Predsjedništva, nakon čega Vijeće ministara donosi odluku o stavljanju te osobe na restriktivnu listu", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti na osnovu odluke Vijeća ministara donosi rješenje o stavljanju određene osobe na restriktivnu listu.

Kandića je BiH krajem listopada prošle godine izručila u SAD i odmah se dan poslije pojavio na Saveznom sudu u Boroklynu, u New Yorku.

Kandić, legalni stanovnik SAD, koji je tu zemlju napustio 2013. godine, optužen je za zavjeru jer je osiguravao materijalnu podršku i opremu za skupinu "Islamska državu", što je rezultiralo ubojstvima, te po pet točaka optužnice za obebjeđenje i pokušaj u pomaganju "Islamskoj državi", uključujući osoblje, opremu, materijalnu pomoć, te lažne isprave i dokumentaciju, što je u jednom slučaju rezultiralo ubojstvom.

Nalog za uhićenje Kandića, rođenog 1981. godine na području Kosova i Metohije, pravosuđe SAD izdalo je 2014, a međunarodna crvena Interpolova tjeralica za njim raspisana je 2016. godine.

Od siječnja 2017. godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom srpnja te godine uhićen je u Sarajevu i otad se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:29