StoryEditor
SBU

Jedan od najbogatijih Ukrajinaca osumnjičenik u istrazi o prevari, na izborima 2019. podržavao je Zelenskog

Piše hina  /  02.09.2023., 19:26h

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) optužila je oligarha Ihora Ihor Kolomoiskyja, koji je unazad tri godine na meti američkih sankcija, za prevaru i pranje novca.

Postupanje prema najistaknutijem poduzetniku, ujedno i jednom od najbogatijih Ukrajinaca koji je podržao predsjednika Volodimira Zelenskog na izborima 2019., dolazi u trenutku kada Kijev želi dokazati da se i u vrijeme rata bori protiv korupcije.

- Utvrđeno je da je Kolomoisky od 2013. do 2020. legalizirao pola milijarde grivnja (14 milijuna američkih dolara) tako što je ih je izvukao u inozemstvo koristeći infrastrukturu banaka pod svojom kontrolom, priopćio je SBU.

Kolomoisky je ranije odbacio sve optužbe na svoj račun.

Taj poduzetnik, na meti američkih sankcija od 2021., smatra se jednim od oligarha koji su nakon raspada SSSR-a 1991. zgrnuli golemo industrijsko bogatstvo, čime su dobili izniman politički i ekonomski utjecaj.

Zelenski im je uoči rata odlučio potkresati krila zakonom koji je od njih tražio da se registriraju i ne miješaju u politiku.

Rat je naštetio njihovoj moći jer su unosni industrijski kompleksi teško stradali na jugu i istoku zemlje, a njihovi televizijski kanali se emitiraju putem centraliziranog signala.

Zelenski niječe da je Kolomoisky imao ikakav utjecaj na vladu.

Dvoje zastupnika Jaroslav Železnjak te Irina Geraščenko smatraju da se napadom na Kolomoiskyja želi stvoriti pozitivan publicitet kod zapadnih zemalja koje pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije.

- Zapadne vlade neće upumpavati novac za obnovu zemlje ako vjeruju da će time samo napuniti džepove oligarsima, napisali su Željeznjak i Geraščenko na Telegramu.

Kijev je podnio i zahtjev za članstvo u EU, a Zelenski želi osigurati desetke milijarda dolara za obnovu zemlje.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:46