StoryEditor

Je li Tužiteljstvo ŽZH ugrozilo tijek istrage ubojstva Lane Bijedić!?

Piše D  /  29.10.2019., 02:10h

Očigledno je kako je postupajući tužitelj Josip Aničić u ovom predmetu konstantno tijekom istrage odavao povjerljive informacije koje proizlaze iz vršenja dužnosti tužitelja, a što je kažnjivo sukladno članku 57. st.4 Zakona o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH. Mediji odnosno javnost trebaju biti izviješteni o počinjenom kaznenom djelu, ali ne trebaju i ne smiju znati sve detalje kojima se može ugroziti tajnost postupka i ubojici pružiti mogućnost o tijeku istrage se svakodnevno informirati putem medija, piše Ljubuški.net.

Tako se u medijima prvo pojavila fotografija Lane Bijedić kako 6. listopada pješači kroz Čapljinu, zatim su se u javnost plasirale informacije kako je u jednom od lokalnih sela locirano sumnjivo vozilo koje policija nadzire i čeka se nalog za izuzimanje.

Tužitelj Aničić je tada osobno potvrdio kako će sljedećih dana početi i pregled dva izuzeta sumnjiva vozila koja se nalaze na području ZHŽ i HNŽ:
Očekujemo da upravo s pregledom tih vozila istraga ode korak dalje ka pronalaženju ubojice - navodi Aničič.

Pregled i pretres vozila nije otkrio ubojicu ali je označio vlasnika Čapljinca za cijeli život. Cijela Čapljina i Ljubuški znaju o komu se radi, a tužiteljev istup u medije da on nije osumnjičen za ubojstvo mu nije puno pomogao kako bi saprao sa sebe teško breme zločina koje se povezivalo s njegovim imenom.

Daleko najneprofesionalnija medijska izjava tužitelja Aničića vezana za ubojstvo Lane Bijedić je slijedeća:
Vjerojatno se ovdje ne radi o zločinu o strasti, već je riječ o djelu potpuno neuračunljive osobe.

Nemoguće je ne zapitati se na osnovu kojih materijalnih dokaza i saznanja je tužitelj ovu izjavu 14.10.2019. godine plasirao u javnost i time još dodatno preplašio stanovnike Čapljine, Ljubuškog i drugih mjesta. Prema tužiteljevoj izjavi, po ulicama Ljubuškog i Čapljine hoda luđak koji ubija ljude.

Nakon te izjave, javnost se još više uznemirila i strah se uvukao u svako kućanstvo.

Zatim smo u medijima pročitali kako je MUP ZHŽ dostavio dopise svim zdravstvenim institucijama na području ZHŽ i HNŽ da im dostave podatke o svim osobama koji su se u spornom razdoblju s povredama ruku obratili za medicinsku pomoć. Nedugo potom smo čitali tužiteljeve izjave kako Lanin mobitel ne mogu otključati, te će ga poslati stranim policijskim agencijama.

Zamislite samo da se pronađe osumnjičenik za ubojstvo Lane Bijedić i odvede na poligraf (koji nije dokaz na sudu ali jeste indicija), te da isti reagira na svako pitanje od šetnje ubijene Čapljinom do mjesta ubojstva, i nakon toga samo izjavi da je o tome čitao u novinama.

Ovakvim neprofesionalnim istupanjem u javnost ogromna šteta se napravila samom postupku istrage.

Vrhunac medijskog istupa tužitelja Aničića je izjava:
Osobno jamčim kako će se ovaj slučaj razriješiti. Dobronamjerno savjetujem onome tko ima veze sa slučajem da ode na policiju i sam se prijavi!

I po ovoj izjavi se vidi nezrelost mladog tužitelja koji nema niti godinu dana tužiteljskog staža, te se isti ne povodi materijalnim dokazima, već osobnim stavovima.

Tužitelj Aničić je za medije izjavio i kako je Laninoj prijateljici poslao poruku kako bi volio razgovarati s majkom ubijene Ninom Bijedić koja se preselila u Beograd. Vjerojatno je slanje poruka za saslušanjem svjedoka neki novi vid poziva koji će tek biti uvršten u Zakon o kaznenom postupku.

Vjerojatno uvidjevši svoje propuste, Županijsko tužiteljstvo 18.10.2019. godine šalje u medije priopćenje kako "zbog pogrešnih interpretacija, te zlouporabe neformalnih razgovora od strane pojedinih medijskih kuća do daljnjeg neće davati informacije o slučaju pronalaska mrtvog tijela Lane Bijedić".

Ovdje je zanimljivo da se Tužiteljstvo poziva na zlouporabu neformalnih razgovora od strane medija, a nisu uputili niti jedan demanti vezano za slučaj Lane Bijedić. Također je zanimljivo da navode da neće davati informacije o "slučaju pronalaska mrtvog tijela Lane Bijedić", ne navodeći kako se radi o ubojstvu Lane Bijedić.

U javnost je plasirana i informacija kako je prilikom obdukcije utvrđeno da je Lana Bijedić imala vodu u plućima, što dodatno baca sumnju na sami uzrok smrti.

Cijeloj javnosti je u cilju pronalazak ubojice Lane Bijedić, te se nadamo da će se, unatoč katastrofalnim propustima, curenjem informacija i nezakonitim plasiranjem povjerljivih informacija, isti i pronaći, te primjereno kazniti, prenosi Ljubuški.net.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:44