StoryEditor

Je li Trumpov savjetnik slučajno otkrio da se sprema napad na Venezuelu

Piše D  /  29.01.2019., 01:01h

Rukom pisana bilješka u notesu koji je Bolton držao u ruci dok je odgovarao na pitanja novinara protumačena je kao odluka Trumpove administracije da pošalje 5 tisuća vojnika u Kolumbiju, zemlju koja graniči s Venezuelom i u koju su posljednje dvije godine pobjegle stotine tisuća Venezuelaca zbog ekonomskog kolapsa, političkog progona i općeg nasilja u toj zemlji.

Kolumbija je, podsjetimo, s još 10 država Južne i Srednje Amerike, SAD-om i Kolumbijom, priznala predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele Juana Guaida za privremenog predsjednika te države dok novi ne bude izabran na demokratskim izborima. 

Do ovog Boltonovog gafa – ako je, naravno, zaista riječ o gafu – došlo je isti dan kad je američki ministar financija Steve Mnuchin najavio novu rundu sankcija režimu trenutnog venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura. Posljednje sankcije usmjerene su na državnu naftnu tvrtku PDVSA.

Trump je već rekao da su "sve opcije na stolu" u slučaju krize vlasti u Venezueli, uključujući mogućnost vojne intervencije kako bi zaštititila oporbu predvođenoj Guaidom. 

Znakovito je, kako piše USA Today, i da glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nije ničim demantirala glasine da se SAD sprema poslati vojsku u Kolumbiju – odakle bi mogli prijeći granicu i upasti u Venezuelu. Kad su joj novinari postavili to pitanje, Sanders je samo ponovila Trumpovu frazu o "svim opcijama na stolu". Isto je rekao i sam Bolton.

"Također, danas pozivamo vojsku i sigurnosne snage Venezuele da prihvate miran, demokratski i ustavan transfer vlasti", dodao je Bolton, koji ipak nije potvrdio ono što je zapisao u notesu. Venezuelska vojska, međutim, zasad stoji čvrsto uz Madura i nema naznaka da misli izvesti puč. 

Maduro, isto tako, odbija raspisati nove izbore, unatoč ultimatumu koji mu je došao iz Europske unije. Madrid, Pariz, Berlin, London, Bruxelles i Lisabon su jučer zatražili da u idućih osam dana Maduro u svojoj zemlji raspiše izbore jer će u protivnom njihove vlade priznati samoproglašenog predsjednika Juana Guaidoa privremenim šefom države, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:39