StoryEditor
neće se svi odazvati

Je li sastanak koji je sazvao Lendo za danas unaprijed osuđen na propast?

Piše desk  /  17.04.2023., 08:56h

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (SDA) prošlog tjedna uputio je poziv na sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijaldemokratske partije (SDP) s izabranim rukovodstvom Federacije BiH za danas.

U pozivu upućenom Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću, Nerminu Nikšiću te predsjednici FBiH Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, Lendo navodi da im se obraća povodom činjenice da je 6. travnja istekao Ustavom FBiH predviđeni rok za izbor novog saziva Vlade FBiH, prenosi Avaz.

Usvojeni zaključak

Podsjeća da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 6. travnja usvojio set predmetnih odluka, uključujući i Zaključak kojim se pozivaju svi sudionici u procesu formiranja vlasti da hitno iznađu rješenje kako bi se ispoštovala ustavnost i zakonitost rada izvršne vlasti u Federaciji BiH.

- Visoki predstavnik Christian Schmidt je na sastanku s rukovodstvom Federacije Bosne i Hercegovine održanom 5. travnja 2023. godine, a zatim i na konferenciji za medije 7. travnja 2023. godine ponovio stav o potrebi postizanja dogovora koji bi rezultirao izborom novog saziva Vlade Federacije BiH. Uzimajući u obzir sve navedeno, te činjenicu da su dijalog i kompromis jedino moguće rješenje, u svojstvu potpredsjednika Federacije BiH pozivam na sastanak predsjednike stranaka koje su predložile izabrane kandidate za predsjednika / potpredsjednika Federacije BiH (SDA, SDP i HDZ BiH) sa članovima rukovodstva Federacije BiH, na kojem bi se razgovaralo o okončanju procesa izbora Vlade Federacije BiH - navodi se u pozivu potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Informacija o pozivu na sastanak dostavljena je i visokom predstavniku u BiH.

Čović jasan

Ipak, Dragan Čović je već bio jasan da se neće odazvati ovakvom sastanku.

- Lendo ima svoju predsjednicu FBiH i neka s njom komunicira. Na kojem nivou da ja pričam sa njim? Na nivou FBiH je izabrana predsjednica. Ja se neću odazvati na taj poziv. Čak nije pitanje ni pristojnosti da se zahvalim na pozivu. Poziv sam proslijedio Bradari. On koristi te instrumente, i očito ga netko dobro motivira, logistički prate i on poziva. O čemu ćemo raspravljat s Lendom – rekao je Čović.

Predstavnici Osmorke su ranije odbijali pozive Refika Lende da se održi sastanak lidera stranaka kako bi se postigao dogovor prema kojem bi se formirala Vlada Federacije BiH, a u kojoj bi bili i predstavnici SDA, a nije još uvijek poznato hoće li se danas Nermin Nikšić odazvati na njega.

No, situacija je poprilično jasna i ukoliko je sam HDZ protiv uključivanja SDA u vlast, s obzirom da i oni, jednako kao i SDA, kroz člana rukovodstva Federacije BiH Lidiju Bradaru mogu blokirati uspostavu Vlade.

Dnevnik.ba

09. travanj 2024 16:46