Article_Top_970x250

Je li ovaj čovjek odgovoran za strašan požar na monumentalnoj katedrali Notre Dame?

u tijeku je istraga

Je li ovaj čovjek odgovoran za strašan požar na monumentalnoj katedrali Notre Dame?

tra 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Epoch Times

Kako piše britanski Daily Mail, istražitelji, a na slučaju radi njih 50, vjeruju da je požar započeo u krovnoj šupljini ispod samog tornja koji se usred požara i urušio. Tamo su restauratori koristili električne alate. Tog dana odložili su ih između 17 i 17.30 sati. Požar je počeo kojih sat i pol kasnije.

"Naša je prva pomisao zaštititi vrijednosti povijesnih zgrada, to nam je u DNK", izjavio je samouvjereno prošle godine 32-godišnji Julien LeBras, šef male tvrtke Le Bras Freres, poznate pod imenom "Restauratori katedrale", koja je osvojila pet milijuna eura vrijedan natječaj za obnovu tornja pariške crkve Notre-Dame. Danas njihov "DNK" ispituje policija.

"Više od ikoga želimo da se rasvijetli porijeklo ove drame", rekao je Le Bras novinarima na požarištu. Na obnovi katedrale radilo je njegovih 12 ljudi, no nijedan od njih nije bio tamo u trenutku kada je planula. I da, inzistira Le Bras, poštovali su sve sigurnosne mjere te su uputili radnike da bez ikakvih ograničenja surađuju s istražiteljima.

Le Bras i njegova kompanija hvale se svojim tehničkim sposobnostima i kompetencijom te tvrde da povijesna zdanja obnavljaju s ponosom.

''Potpuno smo spremni započeti s radom u 2019. godini i vrlo smo dobro motivirani. Tim je spreman i imamo znanje'', poručio je Le Bras na domjenku u povodu kraja 2018. godine. Ugovor o obnovi crkve Notre-Dame opisao je riječima: "Naš je cilj očuvati što je više moguće starih predmeta i ne izložiti zdanje ikakvom riziku", piše Jutarnji list, prenoseći Daily Mail.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250