StoryEditor

Je li moguće? Grom je srušio most u Genovi?

Piše D  /  15.08.2018., 10:08h

"Nakon što je udario grom sve se krenulo tresti i dijelovi cementa i betona su počeli otpadati. Poslije toga se sve srušilo",rekli su ljudi koji su žive nedaleko mosta u Genovi.

Naime, postoji mogućnost da je uzrok urušavanja vijadukta Morandi sagrađenog 1967. godine možda i udar groma. Kako je to moguće kada se vijadukti i mostovi obično se grade s namjerom da ‘izdrže‘ barem stotinu godina? A vijadukt u Genovi izdržao je duplo manje.

Mnogi sada prstom upiru u službe koje su bile nadležne za održavanje mosta. 

"Takav most iziskuje regularne inspekcije i održavanje od strane kvalificiranih inženjera. Sad je još nemoguće reći je li upravo održavanje odigralo svoju ulogu u rušenju mosta",  rekao je za BBC Ian Firth, strukturalni inženjer specijaliziran za mostove. 

Operator autoceste u Genovi izjavio je da je zaista u tijeku bila obnova temelja mosta, ali da se cijela struktura potanko pratila cijelo vrijeme, kako ne bi došlo do ikakvog slabljenja cijele strukture. 

Rekonstrukcijski radovi obavljeni su i 2016. godine a još tada je strukturalni inženjer Antonio Brencich sa sveučilišta u Genovi upozoravao na brojne probleme oko vijadukta Morandi. 

- Ovaj most je od samih početaka problematičan i pritom ne mislim samo na izgradnju koja je stajala mnogo više od zakazanog budžeta. Pri izgradnji mosta načinjeni su propusti i, prije ili kasnije, morat ćemo za zamijeniti -  izjavio je za medije prije dvije godine Brencich. Ipak, i sam je priznao da su brojni propusti ispravljeni kroz obnovu mosta 90-ih godina. 

No, negdje je ipak prošlo krivo. Brencich, kao inženjer, upozorava na propuste u samom projektu mosta. Ian Firth pak kaže da je degradaciji vijadukta pridonijelo i sve veće prometno opterećenje, a u isto vrijeme, Italija od 2008. godine bilježi drastičan pad ulaganja u prometnu infrastrukturu - s 14 milijardi eura 2007. godine, ta je brojka do 2015. godine pala na manje od šest milijardi eura. 

Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 15:00