StoryEditor
potpredsjednik SDA

JE LI KOMŠIĆ ODNIO GLASOVE IZETBEGOVIĆU Softić: Sasvim sigurno da nešto jest

Piše desk  /  21.10.2022., 18:12h

Safet Softić, potpredsjednik SDA, kazao je za N1 kako je predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović bio svjestan da ne može pobijediti Denisa Bećirovića u utrci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, ali da se nije htio povući jer bi "naštetio rejtingu stranke" i "hrabro je išao do kraja". Govoreći o mogućim koalicijama i uvjetu HDZ-a da ne želi s DF-om, Softić je ocijenio da je takav stav neprincipijelan jer je i prošli put HDZ bio u vlasti s DF-om, u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Niste bili na listama SDA. Planira li stranka nešto za vas?

Vidjet ćemo kad dođe vrijeme, to sve zavisi od rezultata. Sve je otvoreno, nisam previše opterećen time jer da jesam gurao bih se kao mnogi drugi. Dom naroda je jedna od opcija, zavisi koliko će SDA dobiti mjesta.

Prema izjavama stranaka SDA nije poželjan partner?

Kao moda je u posljednje vrijeme da nitko neće sa SDA. U politici je to sve relativno. S nekim strankama već razgovaramo. Takav stav prema SDA je relativan jer su birači kazali što misle o SDA. Dobili smo najviše glasova. Svako tko želi da formira vlast bez SDA, s ovakvim našim rezultatom, imat će grdne probleme. Imate će problem da napravi tu većinu.

Kako je Izetbegović izgubio, ako je SDA osvojila najviše glasova?

To su dva različita glasanja, za SDA i glasanje protiv 11 stranaka koje su se udružile oko jednog kandidata. Bilo je jasno i Izetbegoviću da je to skoro nemoguća misija, ali bi njegovo povlačenje nanijelo štetu rejtingu SDA i on je hrabro išao do kraja. Učinio je jednu nadljudsku kampanju koja je po mome sudu neviđena, da to neko fizički može izdržati.

Je li ovo poruka birača da su umorni od starih lica?

Taj rezultat stranaka i jednog kandidat je pratio dosadašnje rezultata SDA. Ne vidim nikakav neuspjeh Izetbegovića.

Je li Komšić odnio glasove Izetbegoviću?

Sasvim sigurno da nešto jest.

Izetbegović je pravdao svoj poraz argumentom da je SDA osvojila najviše glasova. Da li stranka razmišlja o njegovoj ostavci?

Mi smo na prošlom kongresu jednoglasno prihvatili Izetbegovića kao predsjednika stranke. Neupitna je njegova pozicija i prije, a i poslije izbora. Ne vidim nikakav razlog da on s ove pozicije razmišlja o nečemu drugom. Argumentacija za njegov ostanak je da je SDA pobijedila. On je hrabro izašao, ali glasači su se u najvećoj mjeri opredijeli za Bećirovića.

Hoćete li u koaliciju s HDZ-om?

Svi koji vam kažu da neće u vlast lažu, zato stranke i izlaze na izbore da budu u vlasti. HDZ kaže da neće ući u vlast s Demokratskom frontom, ali oni sada sjede u Vijeću ministara s DF-om. Sve je to neprincipijelno i ne drži vodu.

SDA i DF koalicija, da li je moguća ako se HDZ bude protivio?

To zavisi od pregovora i razgovora. HDZ je i prošli put govori da neće s DF-om pa se formiralo Vijeće ministara.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 00:06