26.01.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sastanka sa clanovima kolegija oba doma Parlamenta BiH Direktorica pri Europskoj sluzbi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, specijalni izaslanik Ministarstva vanjskih poslova SAD Matthew Palmer i Dragan Covic odrzali su konferenciju za medije. Aneglina Eichhorst Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELLARMIN DURGUT/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
greška u prijevodu?

Je li Eichhorst pomnožila konstitutivne narode s nulom: EU i SAD posvećene BiH jedinstvenog teritorija, jedne zemlje i jednog naroda

Piše DESK  /  26.01.2022., 15:15h
Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst u svojo današnjoj izjavi o promjenama Izbornog zakona BiH svela je tri konstitutivna naroda - Bošnjake, Srbe i Hrvate na jedan narod.

"EU i SAD ostaju i dalje posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda", izjavila je Eichhorst danas u Sarajevu nakon sastanka s vodstvom Parlamentarne skupštine BiH. 

Ovakva izjava je duboko problematična u bh. kontekstu s obzirom na to da bošnjački unitaristi osporavaju nacionalni identitet Hrvata i Srba koji žive u BiH svodeći ih na "Bošnjake katolike" i "Bošnjake pravoslavce", pri tom pokušavajući dokazati da Bošnjaci imaju veće pravo na BiH od Hrvata i Srba.

"Zahvaljujem svim članovima Zajedničkog kolegija PSBiH na jutrošnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali. Mislim da je to bio dobar uvod u cijeli tehnički dio radova koji nam predstoje u narednim danima. Parlamentarna skupština je dom demokracije, mjesto u kojem se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje i gdje se iznalaze rješenja koja su potrebna", izjavila je Eichhorst. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:11