Zagreb, 14.03.2022. - Predsjednik RH na konferenciji za medije izvjestio je javnost o stanju istrage pada letjelice na zagrebačkom Jarunu.EDVARD ŠUšAK - Hina
StoryEditor
zoran milanović:

“Je li bilo bombe? Pitajte one koji o tome govore na TV-u i imaju bradu kao pop Đujić”

Piše Hina  /  14.03.2022., 12:34h
Predsjednik RH Zoran Milanović zamolio je u ponedjeljak sve koji imaju saznanja iz istrage o letjelici koja je pala u Zagrebu da o tome šute. Istaknuo je da nema opasnosti za hrvatske građane te poručio da Hrvatska hitno mora početi graditi, odnosno više ulagati u sustav protuzračne obrane.

Nakon što je jutros održao sastanak s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija, Milanović je na konferenciji za novinare kazao da je istraga u tijeku i da ne želi govoriti o detaljima.

„Pozivam i druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, tamo nisu trebali biti ni u subotu, opasnosti u ovom trenutku od tog objekta za hrvatsku javnost nema”, kazao je Milanović.

Poručio je također da će tražiti da se počne graditi sustav protuzračne obrane kojeg Hrvatska trenutno nema - prvo jednostavniji, a onda nešto složeniji.

„Sada je pravi trenutak i to brzo, ne hitno jer vjerojatno se ovako nešto više neće dogoditi, vidjeli smo sve nedostatke i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi”, kazao je Milanović.

Dodao je da se za tu namjenu u najkraćem roku trebaju naći sredstva, bez previše kompliciranja u javnoj nabavi. Napomenuo je i kako jačanje sustava protuzračne obrane ne znače apsolutnu sigurnost ali znače određenu razinu sigurnosti.

Milanović je pritom odbacio da bi rješenje za protuzračnu obranu bio sustav Patriot. „Tko će raditi na tome? Kondukter zeta-a?”, upitao je ocijenivši da su to bajke, neozbiljno, kao da tražimo nosač aviona.

„Ako Patriote dobije besplatno, obuči ljude, to traži vremena i novca, treba razlikovati realne ambicije od gluposti, ako će netko dobiti bit će država koja je na prvoj crti, a ne Hrvatska koja je treća crta”, ustvrdio je.

Na novinarski upit je li letjelica bila aviobomba Milanović nije želio otkriti već samo naglasio da je javnost može biti mirna i sigurna, te je uputio na ministra obrane Marija Banožića.

“Takvih eksperata koje sam vidio zadnjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse... Imaju bradu k’o pop Đujić...”, kazao je predsjednik te dodao kako ne može reći sa sigurnošću je li letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga te da to vjerojatno nećemo nikada saznati.

„Ministar je rekao što je rekao i pozivam ministra odnosno premijer da ga primiri, ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi”, dodao je Milanović.

Na upit je li se čuo s nekim iz NATO-a Milanović je odgovorio negativno kazavši da za to nema potrebe.

Time bih poslao potpuno pogrešnu poruku da je on tu trebao dat neki odgovor a nije, to su odluke koje se u realnom vremenu donose u Zagrebu, kazao je Milanović.

Ako u vaš prostor uđe nepoznata letjelica, i ne znate kamo ide imate nekoliko minuta da nekakav Petar i nekakva Marija, pilot i šefica baze, dignu avione, identificira taj objekt i da po tome djeluje, slikovito je opisao mogući scenarij predsjednik RH istaknuvši da je riječ o velikoj odgovornosti.

„Ministar je ministar, to je važna dužnost, a kada je date ljudima koji su pali s kruške, onda je to vrlo opasno", zaključio je pozvavši novinare da ga više ne ispituju o ministru obrane.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:18