Article_Top_970x250

Javnost podijeljena, a s HRT-a tvrde: "Pitanja su lakša, uskoro očekujemo milijunaša!"

različiti dojmovi

Javnost podijeljena, a s HRT-a tvrde: "Pitanja su lakša, uskoro očekujemo milijunaša!"

stu 21, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Krenule su se nizati prve kritike na račun hit kviza 'Tko želi biti milijunaš', a sve zbog jednog iznimno neodlučnog kandidata...

Usijala se do kraja rasprava na društvenim mrežama nakon što je u nedjelju prikazana nova epizoda hit kviza 'Tko želi biti milijunaš'. 'Milijunaš' je prikazan u nedjelju zbog izvanrednog programa koji se emitirao u četvrtak navečer u spomen na preminulog velikana Branka Lustiga. Preko puta Tarika Filipovića sjeo je Perica Oroz, koji je zablokirao na pitanju za 2000 kuna. 'Kad pivski stručnjaci raspravljaju o IBU-u, o čemu zapravo razgovaraju?', pitao je voditelj kandidata. Ovaj se nikako nije mogao odlučiti radi li se o kiselosti, slatkoći, gorčini ili hladnoći piva. Trajala je agonija desetak minuta, a kvizaši su na društvenim mrežama počeli komentirati i 'Milijunaša' i Oroza i Tarika.

Mnogi su se složili u želji da kandidat što prije ispadne, frustrirani što su agoniju na pitanju od 2000 kuna gledali više od 10 minuta. S druge strane, bilo je i onih koji su optužili Filipovića da je svojim komentarima odmogao natjecatelju. Pojavile su se i teorije zavjere, a među nekima i ocjena da su pitanja teška - pogotovo ona za niže iznose koji se kandidatima smiješe u slučaju da točno odgovore na pitanja, piše 100posto.hr

Natjecatelji osvajaju više nego prije desetak godina

Tragom dojma određenog broja gledatelja HRT-a išli su i novinari kada su od javne televizije tražili podatke o 'Milijunašu'. Jesu li sastavljači pitanja pretjerali s težinom istih? Za 100posto s HRT-a otkrivaju da se nipošto ne radi o tome. Dapače, dosadašnji kandidati su, kažu, češće osvajali iznose od 32 tisuće kuna negoli je to bio slučaj kada se 'Milijunaš' premijerno prikazivao prije desetak godina.

'Pitanja u Milijunašu nisu teža, o čemu svjedoči podatak da natjecatelji u prosjeku odlaze s većim osvojenim iznosima. Dok se u Milijunašu otprije nekoliko godina često padalo na prvi prag i odnosilo 'samo' 1000 kuna, u novoj verziji kviza rijetko tko napusti studio s manje od 32.000 kuna', jasni su s HRT-a.

Gledanost zadovoljavaujća - no ambicije su veće

Zadovoljni su, dodaju s te televizije, rezultatima gledanosti povratničkog kviza, a namjera im je dignuti ponovno četvrtak navečer na HTV-u 1 na razinu gledanosti koja je, kažu, u skladu s ekskluzivnošću formata. 'HRT je zadovoljan rezultatima gledanosti 'Milijunaša', prosječna gledanost svih dosad emitiranih emisija je veća od 8 posto opće populacije prema AMR-u, a namjera nam je s 'Milijunašem' ponovno dignuti četvrtak navečer na HTV-u 1 na razinu gledanosti koja je u skladu s ekskluzivnošću formata'.

Tarikom Filipovićem, koji je i ovog puta u svojoj ulozi maestralan, potpuno su zadovoljni pa otkrivaju da nisu niti razmišljali o nekim drugim voditeljskim opcijama. 'Za 'Milijunaša se nije razmišljalo o drugim voditeljskim imenima. Tarik Filipović sjajno je prihvaćen od gledatelja i natjecatelja te je najbolji izbor na voditeljskoj poziciji'.   

Diskutabilni džoker zovi ostao zbog tradicije

'Milijunaš' je kviz s tradicijom koja je svakako u Hrvatskoj doprinijela popularizaciji forme kviza kod najšire populacije. S HRT-a dodaju i da je u novije vrijeme postao sinonim za kviz u Hrvata. Čak ni u današnje vrijeme brzog razvoja tehnologije, stoga, nisu željeli mijenjati ništa. Čak niti s obzirom na činjenicu da bi danas 'džoker zovi' mogao biti diskutabilan. Kada se 'Milijunaš' pripremao, upravo su se oko tog džokera lomila koplja zbog razvoja tehnologije i mogućnosti da osoba koju natjecatelj zove u pomoć brzo 'izgugla' odgovor na traženo pitanje. Praksa je ipak odagnala takve sumnje jer je očito da ljudi često ni iz svog doma ne mogu u 25 sekundi odgovoriti točno na pitanje koje muči natjecatelja. Stoga su sretni su su zadržali 'džoker' spoticanja.

Novi milijunaš mogao bi se uskoro pojaviti?

'Džoker zovi' je zaštitni znak kviza i zamjenom tog džokera kviz bi izgubio na privlačnosti. S druge strane, i natjecatelji i džokeri dobro shvaćaju da se džoker zove 'džoker zovi', a ne 'džoker guglaj' pa se oslanjaju na svoje znanje. Bit tog džokera je odabrati osobe od povjerenja i u situaciji 'stani-pani' dati povjerenje osobi koja vas može izvući. Kao i u stvarnom životu...', priča ekipa 'Milijunaša'.

A hoćemo li uskoro dobiti novog 'Milijunaša', kakve su procjene? Kažu s HRT-a da će se to najvjerojatnije dogoditi. 'Sigurni smo u to da ćemo imati novog milijunaša, i to najvjerojatnije među novim licima. Nevjerojatno je koliko imamo izvrsnih natjecatelja s ogromnim znanjem, a bez velikih prethodnih kvizaških iskustava', otkrili su u razgovoru HRT-ovci, obećavajući tako izvrsnu kvizašku sezonu u mjesecima koji su pred nama.

Dnevnik.ba