StoryEditor
REDAH

Javni poziv za sudjelovanje u programu besplatne obuke u IT sektoru

Piše fena  /  25.04.2023., 09:35h

Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH, zajedno s partnerima Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), provodi besplatne obuke za IT sektor, a prijave traju do nedjelje, 30. travnja, do 15 sati.

Ako se nalazite na evidenciji službe za zapošljavanje na području Hercegovine i imate minimalno srednju stručnu spremu, ovo je odlična prilika da usavršite svoja znanja i osposobite se za zanimanja budućnosti, te time značajno povećate svoju mogućnost zapošljavanja u najbrže rastućem sektoru, IT sektoru, priopćeno je iz agencije REDAH.

Redah nudi besplatne obuke u trajanju od minimalno tri mjeseca, te priliku za stjecanje certifikata za „Digital marketing specijalista“, „Quality Assurance testera“ i „Wordpress developera“, a više informacije moguće je pronaći na službenoj internetskoj stranici asocijacije Redah.

Opće je poznata činjenica da je IT sektor najbrže rastući poslovni sektor kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini koji, pak, zahtijeva stalno učenje i usavršavanje, stoga su ciljna grupa ovog projekta prijavljeni u Službu za zapošljavanje HNŽ-a, koji bi kroz stručne obuke stekli nove vještine, ali i stvorili povoljnije uvjete za zapošljavanje, te smanjili nezaposlenost na području Mostara i Hercegovine.

Obuke će se organizirati u ciklusima i grupama kroz teorijsku i praktičnu nastavu koja bi mladima osigurala stručna znanja iz IT sektora koji nudi brojne mogućnosti za zapošljavanje.

Segment IT industrije raste iz dana u dan te tako trenutno postoji potencijal za dodatna zapošljavanja unutar ovog sektora, koja se procjenjuju na nekoliko tisuća novih radnih mjesta.

U posljednjih nekoliko godina u BiH zabilježen je porast IT industrije za 72 posto, što je u ukupnom bruto društvenom proizvodu sudjelovanje sa 76 milijuna eura.

Prema istraživanjima koja su rađena tijekom ranijih godina, u sklopu ispitivanja “analize potrebnih vještina za softversku industriju” s prikupljenim podacima u ovoj studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, 388 ne može biti popunjeno.

U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama, te iz tog razloga je ovaj program od velikog značaja.

Istodobno, pored same obuke projekt nudi mogućnost bržeg spajanja poslodavca i radnika što svakako olakšava proces, mladima osigurava radno mjesto, a poslodavcu provjerenog i učinkovitog radnika.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 08:01