StoryEditor
"obvezujuća" zapovijed

Javna pogubljenja, kamenovanja i bičevanja... Afganistanski vrhovni vođa naredio punu provedbu islamskog zakona

Piše hina  /  14.11.2022., 15:58h

Afganistanski vrhovni vođa naredio je sucima da u potpunosti provode sve aspekte islamskog zakona koji uključuju javna pogubljenja, kamenovanje i bičevanje te amputaciju udova za lopove, rekao je glavni glasnogovornik talibana.

Zabihulah Mudžahid tvitao je kasno u nedjelju da je "obvezujuća" zapovijed Hibatulaha Ahundzade došla nakon što se tajnoviti vođa sastao sa skupinom sudaca.

Ahundzada, koji nije sniman niti fotografiran u javnosti otkako su se talibani vratili na vlast u kolovozu prošle godine, vlada iz Kandahara, rodnog mjesta pokreta i duhovnog središta.

Talibani su obećali mekšu verziju oštre vladavine koja je karakterizirala njihovu prvu vlast, od 1996. do 2001., ali su postupno smanjivali prava i slobode.

"Pažljivo pregledajte dosjee lopova, otmičara i pobunjenika", citirao je Mudžahid Ahundzadu.

“Sve što ispunjava šerijatske uvjete za hudud i kisas, dužni ste provesti. Ovo je odredba šerijata i moja zapovijed, koja je obavezna."

Hudud se odnosi na prekršaje za koje su, prema islamskom zakonu, propisane određene vrste kazni, dok se kisas prevodi kao "odmazda u naturi", zapravo oko za oko.

Hudud zločini uključuju preljub i lažno optuživanje nekoga za njega, konzumiranje alkohola, krađu, otmicu i pljačku na cesti, otpadništvo i pobunu.

Kisas pokriva, između ostalog, ubojstvo i namjerno ozljeđivanje, ali također dopušta obiteljima žrtava da prihvate naknadu umjesto kazne.

Islamski znanstvenici kažu da zločini koji dovode do kazne hudud zahtijevaju vrlo visok stupanj dokaza, uključujući, u slučaju preljuba, priznanje ili svjedočenje četiri odrasla muslimana.

Društveni mediji već više od godinu dana preplavljeni su video snimkama i slikama talibanskih boraca kako bičuju ljude optužene za razne prijestupe.

Talibani su također nekoliko puta javno prikazivali tijela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Također je bilo izvještaja o bičevanju preljubnika u ruralnim područjima nakon molitve petkom, ali je teško dobiti neovisnu potvrdu.

Rahima Popalzai, pravna i politička analitičarka, rekla je da bi edikt mogao biti pokušaj talibana da učvrste reputaciju za koju smatraju da se omekšala otkako su se vratili na vlast.

25. travanj 2024 14:47