StoryEditor
kanada poslala oružje

Javio se Putin: Spremni smo na diplomatska rješenja, ali o interesima Rusije ne može se raspravljati

Piše Hina  /  23.02.2022., 09:11h
Donosimo najnovije vijesti o rusko-ukrajinskoj krizi.

Europska unija skupit će tim stručnjaka za kibernetičku sigurnost kako bi pomogli Ukrajini u borbi protiv kibernetičkih napada iz Rusije.

Planovi za sastanak američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trenutno se ne razmatraju, priopćila je Bijela kuća u utorak.

Bidenova glasnogovornica Jen Psaki rekla je da je američki predsjednik otvoren za diplomaciju i pregovore na najvišoj razini, ali sada, dok Rusija potiče ukrajinski sukob, nije pravo vrijeme, rekla je.

"Nikada nećemo potpuno odustati od diplomacije", rekla je Psaki i naglasila kako je nužno da Moskva promijeni smjer.

Proteklih dana raspravljalo se o sastanku Putina i Bidena licem u lice.

Biden je načelno pristao na sastanak, a čini se da je Kremlj bio otvoren za tu mogućnost, prema Bijeloj kući.

Rekla je da nikada nije bilo konkretnog rasporeda za drugi sastanak dvojice predsjednika - te su detalje trebali raspraviti američki tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak.

Međutim, taj je susret sada otkazan.         

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro u utorak je poručio da njegova zemlja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini.

"Venezuela je s Putinom, ona je s Rusijom. Ona je uz hrabre i pravedne stvari u svijetu", rekao je predsjednik Maduro na televiziji tijekom sjednice vlade, nakon što je ruski parlament u utorak dao zeleno svjetlo za vojnu operaciju u Ukrajini.

Maduro je podsjetio da je njegov prethodnik i mentor Hugo Chavez podržao Rusiju kada je priznala neovisnost Južne Osetije 2008. tijekom sukoba s Gruzijom.

Maduro je ustvrdio da Sjedinjene Države i NATO namjeravaju vojnim sredstvima ugasiti Rusiju.

Potpredsjednik ruske vlade Jurij Borissov, koji je u petak boravio u Caracasu, naglasio je da je Venezuela "strateški partner Rusije (...) u ovoj situaciji rastuće nestabilnosti".

U kontekstu krize u Ukrajini, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov nije isključio rusko vojno raspoređivanje u Venezueli i na Kubi.

Moskva je jedan od glavnih saveznika predsjednika Nicolasa Madura, čiji ponovni izbor 2018. nije priznao dio međunarodne zajednice, a posebno Sjedinjene Američke Države, koje ga nastoje svrgnuti s vlasti.

Kanada je Ukrajini poslala oružje.

Oglasio se Putin

Vladimir Putin kaže da je Moskva i dalje spremna tražiti "diplomatska rješenja" sa Zapadom oko Ukrajine - ali da se o interesima Rusije i sigurnosti njenih građana ne može pregovarati.

U videoobraćanju, povodom obilježavanja ruskog Dana branitelja domovine, inzistirao je na tome da je uvijek otvoren za "iskren dijalog".

"Naša zemlja je uvijek otvorena za izravni i skreni dijalog u cilju pronalaženja diplomatskih rješenja za najsloženije probleme", rekao je Putin.

Također je pohvalio borbenu spremnost ruskih oružanih snaga, rekavši kako je siguran da će se zauzeti za nacionalne interese zemlje.

18. travanj 2024 17:32