StoryEditor
domino efekt?

Japan ušao u recesiju

Piše desk  /  15.02.2024., 15:33h

Japan je zbog slabe domaće potrošnje pao u recesiju i izgubio svoju poziciju treće najveće svjetske ekonomije, koju je sada preuzela Njemačka.

Bruto domaći proizvod se u posljednja tri mjeseca 2023. smanjio za 0.4%, priopćile su danas vlasti. U prethodnom kvartalu je gospodarstvo palo za 3.3%. Recesijom se smatra svako lagano opadanje realnoga bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala, prenosi Index.hr.

Ekonomisti su zapravo očekivali da će novi podaci pokazati porast japanskog BDP-a za više od 1%. S druge strane, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u listopadu prognozirao da će Njemačka vjerojatno prestići Japan i postati treće najveće svjetsko gospodarstvo.

Ekonomist Neil Newman je kazao za BBC da najnovije brojke pokazuju kako je japansko gospodarstvo 2023. vrijedilo oko 4.2, a njemačko 4.4 bilijuna dolara. 

"To je zbog slabosti japanske valute u odnosu na dolar i ako se jen oporavi, zemlja bi mogla ponovno zauzeti treće mjesto", dodao je Newman. Japanska središnja banka bi zbog najnovijih podataka mogla dodatno odgoditi dugo očekivanu odluku o povećanju troškova zaduživanja. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 10:39