StoryEditor

Japan ukida izvanredne mjere, u Kini zabilježeni novi slučajevi zaraze

Piše D  /  14.05.2020., 07:05h

Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec dana je proglasila izvanredno stanje, pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom svibnja.

Odluka o izvanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i tvrtke, ali u Japanu nema kazni za nepoštivanje odluke. 

Premijer Shinzo Abe nastoji uspostaviti ravnotežu između štete za gospodarstvo od dužeg gašenja te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ovaj tjedan priopćila kako će u svoj savjetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeve s kruzera koji je bio u karanteni u Yokohami, te 696 smrtnih slučajeva.

Japan je izbjegao eksplozivni rast infekcije kakav se dogodio u SAD-u i drugdje, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja, sa svega 188 PCR testiranih na 100.000 osoba, nasuprot 3.159 u Italiji i 3.044 u Njemačkoj.

Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50.000 testova, od čega je oko 5000 bilo pozitivno. 

U Kini tri novooboljela

Kina je u srijedu izvijestila o tri nova slučaja koronavirusa što je manje u odnosu na dan ranije kada je bilo sedam novooboljelih.

Pritom se broj novih asimptomatskih slučajeva popeo na 12 sa osam koliko ih je bilo dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti.

Svi novi slučajevi prenosili su se lokalno, dva u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning i jedan u provinciji Jilin koja graniči s Liaoningom.

U Kini je dosad ukupno od COVIDA-19 oboljelo 82.929 osoba, dok je broj umrlih ostao nepromijenjen na 4.633, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:35