StoryEditor
tokio

Japan pogubio masovnog ubojicu

Piše Fena  /  26.07.2022., 12:34h

U Japanu je pogubljen 39-godišnji muškarac koji je 2008. godine u nasumičnom napadu ubio sedam ljudi u Tokiju.

Tomohiro Kato počinio je jedno od najšokantnijih masovnih ubojstava u novijoj povijesti zemlje.

Imao je 25 godina kada se kamionom zaletio u gomilu pješaka u trgovačkoj četvrti Akihabara za vrijeme ručka i ubio troje ljudi. Zatim je nožem krenuo na prolaznike i ubio četvero i ranio osam.

Policija ga je uhitila na mjestu događaja, a kasnije je na suđenju priznao svoje zločine, rekavši da ga je naljutilo maltretiranje na internetu.

Zločin je u to vrijeme izazvao mnoge rasprave u japanskom društvu o nasumičnim ubojstvima, utjecaju na internetu i neuspjesima u podršci mentalnom zdravlju za mlade ljude. Kao odgovor na to, pooštreni su i zakoni o posjedovanju noževa.

U utorak, osam godina nakon što je Kato osuđen na smrt, vlada je potvrdila da je naredila njegovo pogubljenje, piše BBC.

- Slučaj je u potpunosti ispitan na sudu i konačni zaključak suda bila je smrtna kazna. Poduzeo sam najveću moguću pažnju u razmatranju ovog slučaja - rekao je ministar pravosuđa Yoshihisa Furukawa na konferenciji za novinare.

Japanski mediji su danas izvijestili da je Kato obješen u zatvoru u Tokiju. Radi se o prvom pogubljenju u zemlji ove godine. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:51