StoryEditor
sigurnosna politika

Japan najavio povijesni zaokret, planira masovnu mobilizaciju

Piše hina  /  16.12.2022., 17:36h

Japanje najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji.

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata, koju je Japanu nametnuo SAD. 

Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine. Japan današnje sigurnosno okruženje smatra "najozbiljnijim i najkompliciranijim" od Drugog svjetskog rata. 

Kineska vojna prisutnost u regiji predstavlja "najveći strateški izazov" svih vremena, stoji u dokumentu, što odgovara i riječima savezničkog SAD-a. Japan strahuje da bi Kina jednog dana mogla napasti Tajvan, kao što je Rusija napala Ukrajinu, prenosi agencija dpa. 

Službeni Tokio brine se i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontrolira to otočje, no svojataju ga i Kina i Tajvan. 

Kishida je, "dajući, jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao jamca sigurnosti u Indo-Pacifiku", pokrenuo "novu eru u obrani demokracije", napisao je u petak američki veleposlanik Rahm Emanuel.

Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike "isključivo usmjerene na samoobranu", ističući da ne želi postati vojna sila. Tokio je u petak objavio i plan povratka nuklearnoj energiji, postepeno napuštanoj nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, zbog rasta cijene energenata. 

Dnevnik.ba

30. svibanj 2023 14:40