StoryEditor
digitalno mapiranje

Japan je upravo otkrio 7000 otoka za koje nije znao da ih ima

Piše desk  /  02.03.2023., 11:43h

Japan je prebrojao svoje otoke i otkrio da ih ima 7000 više nego što se prije mislilo, javlja CNN. Digitalno mapiranje koje je izradila Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) nedavno je otkrilo da na japanskom teritoriju postoji 14.125 otoka, više od broja 6852 koji je u službenoj uporabi od izvješća japanske obalne straže iz 1987. godine.

Međutim, GSI je ovaj tjedan naglasio da nova brojka odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promijenila ukupnu površinu zemlje u posjedu Japana. Rečeno je da je, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako brojati otoke, korišten isti kriterij veličine kao i prethodno istraživanje prije 35 godina.

Otoci koji okružuju Japan bili su u središtu nekoliko teritorijalnih sporova. Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Spor datira još s kraja Drugog svjetskog rata. Japan također kaže da ima povijesno pravo na nenaseljeno otočje Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojim trenutno upravlja, ali Kina je više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju u više od 70 godina dugom sporu oko suvereniteta grupe otočića poznatih kao Dokdo kod Seula i Takeshima kod Tokija u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2024 01:18