StoryEditor
sve opasniji svijet

Japan će razviti rakete dugog dometa od 3000 km

Piše hina  /  31.12.2022., 17:39h

Japansko ministarstvo obrane radi na razvoju više projektila dugog dometa s dohvatom do oko 3000 kilometara i namjerava ih rasporediti oko 2030. godine, izvijestila je u subotu agencija Kyodo, pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem.

Vlada planira razmjestiti rakete dometa od 2000 kilometara ranih 2030-ih, a hipersoničnu raketu od 3000 kilometara koja može dosegnuti bilo koje mjesto u Sjevernoj Koreji i nekim dijelovima Kine oko 2035., dodaje agencija.

Japan je polovicom mjeseca najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, uz udvostručenje vojnog proračuna zbog sve većih ambicija Kine i Sjeverne Koreje u regiji. 

Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD. 

Obrambeni proračun će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine. 

Japan današnje sigurnosno okruženje smatra „najozbiljnijim i najkompliciranijim“ od Drugog svjetskog rata. 

Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike "isključivo usmjerene na samoobranu", ističući da ne želi postati vojna sila. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:57