StoryEditor
un odobrio

Japan će ispuštati radioaktivnu vodu u Pacifik. Kina: "Nije ocean vaša kanalizacija"

Piše desk  /  04.07.2023., 10:44h

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), tijelo Ujedinjenih naroda, danas je dala Japanu zeleno svjetlo za ispuštanje slabo radioaktivne otpadne vode iz pokvarene nuklearne elektrane Fukushima u Pacifički ocean. IAEA tvrdi kako znanost ne opravdava zabrinutost građana, prenosi Wall Street Journal.

Dodaju kako je japanski plan siguran i u skladu sa sličnim ispuštanjima koja provode zemlje diljem svijeta.  Kineska vlada i južnokorejske ribarske skupine su među onima koji prosvjeduju protiv plana za koji je Japan rekao da ga želi provesti ovog ljeta. 

Pumpanje vode kako bi se ohladile jezgre reaktora

"Ocean je opće dobro čovječanstva, a ne japanska privatna kanalizacija", poručio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. Danas je šef IAEA-e Rafael Grossi osobno predao završno izvješće koje podržava plan japanskom premijeru Fumiu Kishidi u Tokiju.

Potres i tsunami prekinuli su napajanje u postrojenju Fukushimi 11. ožujka 2011. godine. Otkako je struja ponovno uspostavljena nekoliko dana kasnije, Japan je pumpao vodu kako bi ohladio jezgre reaktora. Ta je voda, kao i neke podzemne vode na lokaciji, kontaminirana radijacijom.

Ispustit će više od 1.3 milijuna tona vode

Japan je pohranio vodu u više od 1000 spremnika na tom mjestu i ponestaje mu prostora za skladištenje. Prema planu odlaganja, operater elektrane Tokyo Electric Power prvo namjerava smanjiti koncentraciju gotovo svih radioaktivnih tvari u otpadnim vodama unutar sigurnosnih standarda, s izuzetkom tricija, izotopa vodika.

Kako bi se koncentracija tricija smanjila na sigurnu razinu, voda će se zatim razrijediti morskom vodom, navodi tvrtka. Cilj mu je ispustiti više od 1.3 milijuna tona vode tijekom tri desetljeća u Tihi ocean. Protivnici tvrde kako se Japanu ne može vjerovati da će sigurno izvršiti ispuštanje i da ocean nije prikladno mjesto za odlaganje bilo kakve radioaktivne vode.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:13