Article_Top_970x250

Janša obavijestio Džaferovića da ne postoji "non paper": Slovenija podržava daytonsku BiH

telefonski razgovor

Janša obavijestio Džaferovića da ne postoji "non paper": Slovenija podržava daytonsku BiH

tra 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva BiH Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog ureda, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše, prenosi Fena.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutarnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Europskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Europska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Dnevnik.ba

Tagovi: