StoryEditor
Hrvatski mediji pišu

Jandroković utjecao na rješavanje sudskog predmeta svoje kćeri

Piše fena  /  19.07.2023., 15:49h

Ured predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića priopćio je u srijedu kako Jandroković nije utjecao na rješavanje sudskog predmeta svoje kćeri usprkos štrajku u pravosuđu, o čemu su jutros pisali mediji, dok je sud priopćio kako je taj dan riješio 13 predmeta.

"Gordan Jandroković nema nikakve veze s navedenim predmetom, niti je na bilo koji način utjecao na njegovo rješavanje", kratko su poručili iz njegovog Ureda. 

N1 je jutros objavio kako je Jandrokovićeva kći usred štrajka, koji traje već sedam tjedana i najduži je do sada u Hrvatskoj, uspjela ostvariti upis založenog prava na nekretnini na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu i to preko predsjednice suda Petre Kušević Fraculj.

Glasnogovornik Općinskog građanskog suda u Zagrebu Ivan Borković poručio je kako je uvidom u riješene predmete od 17. srpnja utvrđeno da je taj dan riješeno 13 predmeta, a riječ je o upisima založnog prava. 

"Uvidom u zbirke isprava na temelju kojih su ti upisi dopušteni, utvrđeno je da se u jednom ugovoru o kreditu kao korisnik kredita pojavljuje osoba K. J. koju navodite u mailu", istaknuo je.

Međutim, dodao je kako je potpuno netočna tvrdnja da je K. J. upis obavila preko predsjednice suda, prenosi Hina. 

"Navedena osoba nije se obratila ni predsjednici suda osobno ni Uredu predsjednika suda te predsjednica suda niti ne poznaje osobu po imenu K. J. niti je bila upoznata s činjenicom da je na Zemljišnoknjižnom odjelu zaprimljen zahtjev za uknjižbu tog založnog prava i nije dala bilo kakvu uputu bilo kojoj osobi na odjelu o postupanju po tom zahtjevu" naveo je glasnogovornik.

Istaknuo je i kako je taj sud tijekom štrajka postupao i postupa po zahtjevima u hitnim zemljišnoknjižnim predmetima, pri čemu rješavatelj samostalno procjenjuje radi li se o hitnom predmetu. 

"Tako je, prema podacima kojima raspolažemo, riješeno oko 30 posto ukupno zaprimljenih zahtjeva za vrijeme štrajka, što se mahom odnosi na zahtjeve za upis založnog prava. Naime, kako je upis založnog prava u pravilu pretpostavka za ispunjenje ugovora o kreditu, tako se upisi založnog prava provode kao hitni postupci za vrijeme trajanja štrajka", objasnio je Borković. 

Iz Sindikata državnih i lokalnih namještenika (SDLSN) Hrvatske u ponedjeljak su poručili kako nastavljaju obavljati samo nužne poslove na sudovima, a na sastanku s predsjednikom Vrhovnog sudu definirano je što sve ulazi u tu kategoriju.

To su poslovi na slučajevima koji dovode u pitanje život, zdravlje i sigurnost kućanstva. Dakle, istrage, privođenje, obiteljsko nasilje, maloljetnici, odluke o izdvajanju djeteta iz kućanstva, istaknuto je. 

Do sada su zaposlenici u štrajku obavljali i one poslove koji su suci procijenili kao hitne, no područje nužnih poslova dosta je suženo u odnosu na one hitne. Odluku o obavljanju samo nužnih poslova predsjednik Vrhovnog suda poslat će ostalim predsjednicima sudova u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:47