StoryEditor

Jandroković: Rezultati izbora za Europski parlament ispod onoga što je HDZ očekivao

Piše D  /  27.05.2019., 05:05h

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak kako su rezultati izbora za Europski parlament ispod onoga što je HDZ očekivao, no i s takvim rezultatima HDZ je ostvario najbolji rezultat.

"Rezultat je ispod onoga što smo očekivali, ali još uvijek smo ostvarili najbolji rezultat", rekao je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirajući izbore za Europski parlament na kojima je HDZ osvojio četiri mandata, isto koliko i SDP, prenosi Hina.

 

Analiza zašto su izgubljeni najveći gradovi

Najavio je da će se na stranačkim tijelima analizirati rezultate izbora te, među inim, i zašto su na njima izgubili i najveće gradove - Zagreb, Osijek, Split i dr.

Potpredsjednica stranke Ivana Maletić smatra kako je bolje imati neispunjena očekivanja na izborima za Europski parlament nego na parlamentarnim istaknuvši kako je HDZ-u nedostajalo jako malo glasova za osvajanje i petog mandata. "Iščekivanje nije u potpunosti ispunjeno, ali bilo je korak do toga", ocijenila je.

Na novinarski upit treba li HDZ koalirati s desnim strankama smatra kako su na ove izbore definitivno trebali ići samostalno, a treba razgovarati što dalje.

Maletić je, upitana je li bilo rizično za nositelja liste staviti mladog čovjeka kakav je Karlo Ressler, rekla da je to bilo vrlo hrabro i odlučno. Drži da je tijekom kampanje Ressler prepoznat u javnosti jer je dobio puno glasova na listi.

Izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u Virovitičko-podravskoj županiji, potpredsjednik stanke Tomislav Tolušić smatra kako je osvojeni broj mandata mogao biti bolji, ali se stvari uvijek mogu popraviti.

I potpredsjednik stranke Oleg Butković smatra da su rezultati izbora mogli biti bolji, ali je HDZ pokazao da je i dalje najjača stranka. Smatra kako ostvarene rezultate treba dobro analizirati i iz svega izvući pouku.

 

Očekivali pet mandata

Da su očekivali osvajanje pet mandata rekao je član Predsjedništva i predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić istaknuvši da je HDZ pobjednik ovih izbora te su i dalje najjača stranka. Nije konkretno odgovorio na upit zašto je HDZ podbacio u Zagrebu poručivši kako je u cijeloj zemlji rezultat mogao biti bolji.

Da je HDZ i dalje najjača stranka smatra i član Predsjedništva i ministar obrane Damir Krstičević koji kaže da sada trebaju analizirati izborne rezultate kako bi vidjeli što trebaju napraviti da bi se još jače borili za hrvatske nacionalne interese.

Upitan za komentar gubitka izbora u najvećim gradovima od SDP-a rekao je da kao sportaš smatra da jedino konkurencija čini da se bude bolji i kvalitetniji. "Dobro je za Hrvatsku da imamo konkurenciju, a HDZ je dosada pobjeđivao i na ovim je relativno pobijedio", kazao je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da su četiri osvojena mandata manje od onoga što su očekivali, ali je HDZ i sada najjača politička opcija u zemlji s najvećim brojem osvojenih glasova. Smatra kako je na rezultat utjecala i činjenica da je na izborima za Europski parlament došlo do široke podjele glasova većem broju političkih opcija.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:14