StoryEditor
predsjednik sabora

Jandroković: "Oporba stala na stranu Milanovića, dio zastupnika ga se boji"

Piše desk  /  30.11.2022., 17:38h

- Dugo sam u Saboru, ovako intelektualnu, političku i etički nisku razinu s kojom se danas susrećemo oko rasprave o pomoći Ukrajini se ne sjećam, izjavio je Predsjednika Sabora Gordan Jandroković poručio je danas da se ne sjeća ovako "intelektualnu, političku i etički nisku razinu" rasprave kakva se vodi oko sudjelovanja Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini.

“Što se tiče rasprave, mislim da je posrnuće oporbe, epsko. Ovako i intelektualno, politički i etički niska razina s kojom se susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam. Ruska federacija izvršila je agresiju na Ukrajinu. Moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora”, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora za HRT.

“Oporba na strani Milanovića”

Kaže da je oporba stala na stranu predsjednika Zorana Milanovića te da su zamaglili osnovni cilj rasprave, a to je pomoć Ukrajini.

“Oporba nemoćna da sama artikulira svoj stav, slijedi predsjednika, ne želi reći, jer bi upali u kontradikciju, a s obzirom na to da su potpisali deklaraciju o podršci Ukrajini, skriva se iza argumentacije da je pravni i ustavni problem. Niti jedan oporbeni zastupnik i zastupnica nisu u Saboru”, rekao je Jandroković.

Smatra da se dio zastupnika boji Milanovića te mimo svojih uvjerenja staju na njegovu stranu, a napominje i da je 17 zemalja najavilo sudjelovanje u različitim formama.

“Nismo mi nikakvi predvodnici koji si crtaju metu na čelu, kao što navodi oporba”, dodaje Jandroković.

“Ništa od istražnog povjerenstva za INA-u”

Plan je da se glasuje 15. prosinca.

“Oporbeni zastupnici i zastupnice imaju priliku pokazati koliko su odgovorni i spremni postupiti državnički”, napominje, dodajući da je politički ovo vrlo zahtjevna situacija.

“Primjerice, Most je pobjegao, nema ih uopće u Sabornici. Za mene je to politički amaterizam i diletantizam”, tvrdi i dodaje da je sve jasno te da ne treba situaciju pokušati razriješiti na Ustavnom sudu.

Osvrnuo se i na raspravu oko “afere INA” te moguće osnivanje istražnog povjerenstva.

“Nećemo podržati osnivanje povjerenstva, jer su kolege predvođene zastupnikom Nikolom Grmojom prekršile Poslovnik, organizirale očitovanja i saslušanja protagonista iz afera. Bilo je saslušanje ministra Filipovića. Od nastavka njihove politikantske igre neće biti ništa. Svime se trebaju baviti istražna tijela i ona to čine”, ističe predsjednik Sabora dodajući da se radi o pravosudnom, a ne političkom pitanju.

Govoreći o tome hoće li sutra raditi dok je utakmica Hrvatska – Belgija, kaže da će vidjeti, da imaju raspravu o strategiji turizma do 2030.

A ako Hrvatska prođe, kaže da će se sasvim sigurno prilagoditi rad Sabora.

“Od toga neću bježati, korektno je pogledati utakmicu, ljudi navijaju, ne samo saborski zastupnici, već svi. Zašto ne bismo napravili takav izuzetak”, zaključio je za kraj.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:56