StoryEditor
Predsjednik Sabora

Jandroković o uhićenju Žalac: "Iznenadilo me je. Nisam znao, nitko nije znao"

Piše desk  /  10.11.2021., 21:32h
Predsjednik Sabora, HDZ-ovac Gordan Jandroković, rekao je za Media Servis da ga je uhićenje bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac iznenadilo, prenosi N1.

- Iznenadilo me je. Nisam znao, koliko znam, nitko nije znao. Prošlo je već dosta vremena od kada gospođa Žalac više nije ministrica tako da su to vjerojatno neke nove spoznaje i nova otkrića - rekao je Jandroković.

O covid-potvrdama u Saboru

Od idućeg tjedna zastupnici koji žele doći u sabor morat će imati covid-potvrde. Ako se necijepljeni ne žele testirati dva puta tjedno, sjednice će pratiti online, baš kao i oni koji su u samoizolaciji, koji se ne mogu cijepiti zbog zdravstvenih razloga ili kojima je istekla covid-potvrda nakon preboljenja.

- Mi ćemo vrlo brzo znati koliko zastupnika i zastupnica ima covid-potvrde, do kada im te potvrde vrijede, jer će se morati prijaviti kada dođu u Hrvatski sabor, onda ćemo vidjeti koliko se njih želi testirati i koliko je onih koji se ne žele ni testirati niti imaju covid-potvrdu. Što se tiče testiranja, ono sigurno neće biti u saboru. Bit će u onim institucijama koje su i sada zadužene da provedu testiranje - rekao je.

Dok neki građani zbog odbijanja testiranja dobivaju ili mogu dobiti otkaz, sa zastupnicima se ne može tako postupati.

- Već je i sada položaj saborskih zastupnika i zastupnica takav da imaju određena prava, ali i obaveze koje drugi zaposlenici nemaju. Dakle, mi i dan-danas ne možemo zastupnika koji ne dolazi na zasjedanja sankcionirati - rekao je.

Tko je kriv za nepovjerenje građana u Stožer?

​Ne slaže se s kritičarima koji tvrde da je Stožer preskočio sabor i Ustav. To što pada povjerenje građana u Stožer Jandroković objašnjava time što s pandemijom živimo gotovo dvije godine i da su građani umorni od mjera, ali da tome pridonose i neki političari, ali i društvene mreže.

Mnogi su upravo HDZ-ovcima predbacivali za dvostruka mjerila, pa i HDZ-ovom izbornom stožeru, u kojem se slavilo bez maski iako su bile obavezne. Predsjednik sabora kaže da tada gotovo nije bilo zaraženih u zemlji.

- Stavljati to u kontekst sadašnjih brojki od 7000 je malo nategnuto, pa i zlonamjerno. Međutim, činjenica je da su i iz vrha politike dolazile različite ocjene o tome što je covid. Podsjetio bih na izjavu predsjednika RH, koji je usporedio covid s karijesom. Što se maski tiče, on i dalje zagovara tezu da se ne treba nositi maska, nasuprot stavovima struke - rekao je Jandroković.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:56