StoryEditor

Jandroković: Bilo bi korisno da Pupovac izjavu o NDH objasni ili povuče

Piše D  /  10.09.2019., 01:09h

"Izjava kolege Pupovca bila je neprihvatljiva, to je čini mi se gotovo konsenzualno ocijenjeno od cijele političke strukture i iznenađen sam bio težinom riječi koje je izgovorio saborski zastupnik. Mislim da bi zbog sveukupne situacije u društvu bilo jako korisno da on tu izjavu ili povuče ili da pojasni zašto ju je izgovorio", rekao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora.

Dodao je da mu je nakon svih ovih godina teško prihvatiti da kolega u Hrvatskom saboru "povlači paralelu između moderne hrvatske države i Nezavisne Države Hrvatske".

Jandroković nije želio reći o čemu se razgovaralo na prošlotjednome koalicijskom sastanku na kojem je bio i Pupovac, ali vjeruje da će Pupovac pronaći način da ukloni sumnje da zaista misli i vjeruje da moderna hrvatska država na bilo koji način može biti povezana s NDH.

Na pitanje novinara hoće li SDSS ostati u koaliciji, Jandroković nije dao precizan odgovor.

"Sve ćemo to vidjeti, neću ništa govoriti unaprijed. Jasno smo iz HDZ-a i Vlade, a čuo sam i iz ostalih stranaka, osudili tu izjavu. Nije nam prihvatljiva, a sada ćemo vidjeti što će donijeti idući dan", dodao je.

Na pitanje ima li na HDZ pritisaka s terena zbog suradnje s Pupovcem, Jandroković je odgovorio kako HDZ mandat želi uspješno privesti kraju te da zahtjevna situacija u kojoj radi Vlada, a posebno međunarodna, traži odgovornost i stabilnost političkog sustava.

"Najlakše je danas govoriti isključivo, dijeliti, biti grub u odnosu na političke suparnike, vrlo često i neodgovoran jer to privlači medijsku pozornost i jedan dio građana voli one koji iznose tvrde i isključive stavove Puno teže je govoriti pomirljivo, odgovorno. Mi smo se odlučili za takav pristup politici", istaknuo je predsjednik Sabora.

"Bilo bi nam možda lakše uključiti se u prikupljanje političkih bodova izgovarajući teške riječi, optužujući druge, no mi smatramo da je zadaća svake odgovorne vlade voditi politiku koja je u interesu Republike Hrvatske, koja je odgovorna, promišljena i razborita", dodao je.

O ultimatumu HVIDRA-e zbog Pupovčeve izjave istaknuo je kako u ovom trenutku nije interes raditi velike podjele, inzistirati na razlikama i javno optuživati, nego razgovorom i biranim riječima voditi računa o stabilnosti u društvu i interesima Republike Hrvatske.

Zaključio je da je HDZ velika politička stranka u kojoj ima različitih razmišljanja, ali, dodao je, siguran je kako većina članova i glasača HDZ-a slijedi politiku predsjednika Vlade i HDZ-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:18