StoryEditor

Jan Ivanjek: Hrvatska je izabrala najbolji i najubojitiji zrakoplov

Piše D  /  21.05.2021., 10:05h

Švedski Gripeni, izraelski F-16, američki F-16 Block 70 i u konačnici francuski Rafale našli su se na stolu međuresornog Vladinog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona koje je još u prosincu prošle godine Vladu izvijestilo o tome tko je pobjednik natječaja.

Međutim ni onda javnost nije saznala o kojima avionima je riječ s obzirom na to da je odluka morala naići na odobravanje saborskog Odbora za obranu, kao i dobiti mišljenje predsjednika države Zorana Milanovića.

Dakle, 2024. se očekuje isporuka prvih šest aviona, a naši piloti i osoblje dvije godine prije idu na obuku, "što znači da će se moći u izuzetno kratkom roku preuzeti dualnost ovih inicijalnih sposobnosti, odnosno zaštite zračnog prostora", kazao je Ivanjek.

Proces nabave je mogao biti brži

Naime, ono što je bilo u središtu pažnje prošle godine je činjenica da su Migovi koje koristi hrvatska avijacija dotrajali te da dijelu njih resursi ističu već 2023. godine, a ostatak će morati sletjeti 2024. Upravo zbog toga je proces nabavke borbenih zrakoplova već godinu dana pod velikim povećalom, a čak se razmatralo pitanje tko će čuvati hrvatsko nebo u slučaju da cijeli proces iz bilo kojeg razloga "zapne".

Ivanjek smatra da je nabava aviona mogla ići brže: "Mislim da je tu bilo puno političkih čimbenika, ali sada se izgleda sve privelo kraju. Najbitnije je da se potpiše ugovor do kraja godine - time ćemo konačno osigurati kontinuitet zaštite hrvatskoga neba".

Kaže da je sada sve na nama. "Mi smo donijeli odluku i napravili sve što se tiče analize i ostaloga. Uspjeli smo čak i te političke čimbenike pregrmjeti, tako da je sada najbanalnije da se jednostavno maksimalno prione izradi tog ugovora i njegovoj pripremi i da se on realizira do kraja godine", kaže Ivanjek.

Potpisivanje ugovora do kraja godine

Da bi se postigao kontinuitet očuvanja hrvatskog zračnog prostora, datum potpisivanja ugovora bi svakako trebao biti ne kasnije od listopada, studenog ili prosinca ove godine, ocijenio je vojni analitičar.

"Takvi su ugovori izuzetno složeni i velikog volumena i to su jednostavno mjeseci da se oni pripreme i potpišu", dodao je.

Ivanjek je u razgovoru za portal Direktno već nekoliko puta kazao da su Rafale odlični avioni i najoptimalniji u odnosu na omjer njihove cijene, operativnih troškova, ali i zbog toga što mogu biti najbrže isporučeni.

"Moje mišljenje je ostalo isto", kazao je Ivanjek te dodao: "To je definitivno najbolji avion kojeg smo mogli izabrati i izuzetno sam ponosan i sretan što je na kraju odabran Rafale".

Dodajmo da je u odabiru francuske ponude presudila politička odluka Vlade da se ova važna kupnja obavi unutar EU, zatim činjenica da je riječ o malo rabljenim zrakoplovima, koje francuska vojska koristi desetak godina, te cijena, koja s naoružanjem iznosi oko 900 milijuna eura.

Vrhunac nacionalne i domovinske sigurnosti

Ivanjeka smo pitali i kako gleda na kritike da je cijeli proces nabavke aviona mogao biti transparentniji.

"Na koji način transparentniji? Postoje države koje nabavljaju borbene avione tako da se njihova nabava objavljuje kad oni slete. To su vrlo osjetljiva pitanja. To su vojne tajne, državne tajne, to je vrhunac nacionalne i domovinske sigurnosti tako da tu govoriti o nekakvim idejama da bi svaki građanin svaki mjesec trebao dobivati 50 ili 100 stranica ‘brifinga‘ o procesu nabave je apsurd.

To su stvari koje se trebaju držati, pogotovo koje se tiču kritičnih operativnih sposobnosti, vrlo uz prsa, da tako kažem. Osim što je vama u interesu da se ne kompromitiraju sposobnosti aviona i ono što vi od njih razvijate, jednako tako je to i stvar ponuditelja, koji opet ima vlastite poslovne tajne i kojemu nikako nije u interesu da se javnosti izbacuju njihovi povjerljivi dokumenti", ocijenio je naš sugovornik.

"U svakom slučaju riječ je o najboljem i najubojitijem avionu kojeg smo mogli izabrati", zaključio je Ivanjek razgovor za Direktno.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 13:09