Article_Top_970x250

Jamajka uzrok novog spora Prištine i Beograda o priznanju Kosova

lažna vijest

Jamajka uzrok novog spora Prištine i Beograda o priznanju Kosova

velj 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Između Beograda i Prištine u tijeku je još jedan u nizu diplomatskih prijepora nakon što je u petak dovedena u pitanje vjerodostojnost informacije da je Jamajka priznala kosovsku neovisnost.

Prebacivanje loptice između dviju strana započeo je kosovski predsjednik Hashim Thaci tvitom u kojem je naveo da ga je kosovska veleposlanica u Sjedinjenim Državama Vlora Citaku izvijestila o odluci Jamajke da prizna kosovsku neovisnost i suverenitet.

„Sjajna vijest! Upravo sam obaviješten od naše veleposlanice Vlore Citaku da je Jamajka priznala Republiku Kosovo kao suverenu i neovisnu. Znam da je to rezultat napornog rada i lobiranja od nekoliko godina. Dobro obavljeno. Hvala vam dragi prijatelji iz Kingstona", objavio je Thaci na svom Twitteru, zahvalivši istodobno za angažman američkom kongresniku Eliotu Engelu, prenosi Hina.

Tu vijest tvitom je kao „dobar početak 2020. za diplomaciju Kosova i novu vladu“ pozdravio i nedavno izabrani kosovski premijer Albin Kurti.

No, ubrzo je uslijedila objava ministrice vanjskih poslova Jamajke Kamine J. Smith kojom je je opovrgnuta Thacijeva tvrdnja o priznanju.

„Jamajka do sada nije priznala Kosovo kao neovisnu državu“, napisala je na svom službenom Twitteru Smith.

Beogradski mediji tijekom dana su se pozivali na objavu ministrice Smith, a reagirali su i portali u Prištini pa su i kosovski službeni izvori neizravno doveli u pitanje točnost informacije o priznanju neovisnosti.

Zastupnica Pokreta Samoodređenje premijera Albina Kurtija u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli poručila je da kosovsku veleposlanicu u Americi Vloru Citaku treba smijeniti ukoliko se potvrdi da Jamajka nije priznala Kosovo i da je ta vijest bila lažna.

U petak tijekom popodneva uslijedilo je reagiranje srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića kako je Srbija od Jamajke dobila „usmenu informaciju“ da nisu priznali Kosovo, ali da je zatražena i službena obavijest.

Dačić je ocijenio kako Prištini smeta što je broj zemalja koje priznaju Kosovo pao na manje od polovice članica Ujedinjenih naroda.

„Svejedno je li vijest lažna ili je priopćena prije nego što je trebalo... Oni više nemaju većinu“, rekao je Dačić.

On je konstatirao da Priština ima „ogromnu potporu zapadnih zemalja“, koje istodobno vrše pritisak na Srbiju da prestane sa svojom kampanjom povlačenja priznanja kosovske neovisnosti.

Zastoj u dijalogu Srbije i Kosova traje već dulje od godinu i pol, a prijelomni razlog bio je uvođenje stopostotnih pristojbi na robu iz Srbije (i BiH), što je bila odmazda vlade u Prištini na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanje prijema Kosova u Interpol i UNESCO.

Prema službenim podacima Beograda, na početku kampanje za povlačenje priznanja Kosova, 113 članica UN-a je priznavalo kosovsku neovisnost, a sada ih  je 93, dok ga 95 zemalja ne priznaje, a pet ih je „u neodređenom statusu“.

Dačić, koji naglašava da je kampanja za povlačenje neovisnosti „državni projekt“, početkom veljače je najavio da će uskoro i 18. država priopćiti da povlači priznanje kosovske neovisnosti.

Dnevnik.ba

Tagovi: