StoryEditor
Sankcije Rusiji

Jahta od 530 milijuna koju su zaplijenili Talijani pripada najbogatijoj Srpkinji

Piše Desk  /  12.03.2022., 14:44h
Talijanska policija zaplijenila je superjahtu ruskom milijarderu Andreju Igoreviču Meljničenku, priopćio je danas premijerov ured, nekoliko dana nakon što je Meljničenko uvršten na popis sankcija EU nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu. Superjahta duga 143 metra, vrijedna 530 milijuna eura, zaplijenjena je u Trstu, priopćila je vlada.

Ako vam se čini da vam je jahta jako poznata - u pravu ste. Gotovo cijelo ljeto je provela u Splitu.

Prošlog ljeta i jeseni hrvatske medije su u nekoliko navrata preplavile fotografije luksuzne jahte A, koja je nekoliko tjedana bila usidrena u blizini splitske luke. Megalomansko plovilo u vlasništvu je Andreja i Sandre Meljničenko, bivše srpske pjevačice koja je udajom za ruskog oligarha postala najbogatija Srpkinja.

Jahta A je, prema podacima Marine Traffica, do zapljene bila privezana u Trstu. U Trst je uplovila u prosincu prošle godine, a u talijansku luku stigla je iz crnogorskog Bara. Prije Crne Gore jahta A je danima bila usidrena u blizini luke u Splitu.

Vlasnici jahte A su Aleksandra i Andrej Meljničenko. Bivša pjevačica i manekenka udajom za ruskog oligarha postala je najbogatija Srpkinja, a par svake godine jahtom dolazi u Hrvatsku. 

Aleksandrina majka Vanja Nikolić veliki dio godine provodi u Brelima, a rođena je u Baškoj Vodi. Andrej Meljničenko vjerojatno je deveti najbogatiji Rus, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 18 milijardi dolara.

Njegova supruga Aleksandra devedesetih je bila poznata kao pjevačica grupe Models, a nakon udaje gotovo je nestala iz javnog života. U medijima završi povremeno, a bliska je prijateljica hrvatske pjevačice Nine Badrić.

Jahta neuobičajenog izgleda sa zakrivljenim jarbolima i trupom među najvećim je jahtama na svijetu, a vrijednost joj se procjenjuje na više od 530 milijuna dolara. Porinuta je 2015. godine. Jahta je dugačka skoro 143 metra, ima osam paluba, heliodrom i podvodnu sobu kroz koju se može vidjeti podmorski svijet. Dizajnirana je za 20 gostiju i 54 člana posade, prenosi Index.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:08