StoryEditor

Izvučen deseti dječak, i preostala dvojica i trener trebali bi biti spašeni danas

Piše D  /  10.07.2018., 11:07h

Danas je krenula treća operacija spašavanja u kompleksu špilja u Tajlandu, a prema riječima šefa spasilaca, svi preostali trebali bi biti izvučeni u toj jednoj misiji. Danas su zasad izvučena dvojica dječaka, čime su u špilji ostala dvojica i trener, prenosi Večernji.hr.

Još četiri dječaka izvučena su u ponedjeljak iz labirinta spilje Tham Luang koja se nalazi na granici s Mjanmarom, čime je broj spašenih u utrci s monsunskim vremenom koje puni kompleks vodom narastao na osam. Dječaci su u spilji od 23. lipnja.  Pogledajte video: Dinko Novosel iz HGSS-a o spašavanju u Tajlandu:

Vođa operacije Narongsak Osottanakorn rekao je kako spasioci uče iz svog iskustva i kako su u drugom krugu spašavanja bili dva sata brži. 

Tim inozemnih ronilaca i tajlandskih marinaca navodio je dječake tijekom devet sati duge operacije, kroz gotovo 4 kilometara tunela koji su nekad poplavljeni.  

U nastavku pratite tijek događaja:

11.34 - Izvučen je i deseti dječak, rekao je svjedok za Reuters.

11.20 - Deveti dječak, prvi danas, izvučen je iz špilje. Pružena mu je medicinska pomoć na mjestu događaja.

10.55 - Vozilo hitne pomoći viđeno je kako napušta lokaciju, ali nema potvrde da je spašen deveti dječak.

10.25 - Elon Musk objavio je zanimljiv video snimljen u špilji:

 

 

Just got back from Cave 3

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

 

 9.30 – Narongsuk Keasub, jedan od spasilaca koji pomaže u transportu zračnih spremnika za marince, rekao je za CNN da mu je ovo najteža misija u životu.

– Možemo vidjeti svoje ruke samo izbliza, a kamenje je oštro kao britva, što je opasno za naše ronjenje. I prolaz je vrlo uzak – rekao je.

8.40 – Član je međunarodne spasilačke ekipe i Ivan Karadžić, Danac srpskog podrijetla, koji je pohvalio dječake.

– Natjerani su da čine nešto što nijedno dijete prije nije učinilo. Nije nimalo normalno da djeca rone u špilji u dobi od 11 godina. Rone u iznimno opasnom okolišu, s nikakvom vidljivošću, a jedino je svjetlo od baklji koje sami donesete – rekao je Karadžić.

– Ne mogu se načuditi kako su ova mala djeca cool... Nevjerojatno snažna djeca – dodao je

8.20 – Među dječacima koji su još uvijek u špilji i najmlađi je – 11-godišnji dječak. 

7.40 – Narongsak Osatanakorn ljubazno je odbacio prijedlog tehnopoduzetnika Elona Muska, prenosi Guardian.

– Iako je njegova tehnologija dobra i profinjena, nije praktična za ovu misiju – rekao je. Musk je ranije danas tvitao kako je minipodmornica, sastavljena od dijelova raketa i nazvana ‘‘Divlje svinje‘‘ po nogometnoj ekipi zarobljenih dječaka, ostavljena pokraj špilje u slučaju da zatreba.

7.30 – Prvog dana trebalo nam je 11 sati, jučer nam je trebalo devet, nadamo se da ćemo danas moći biti i brži ili jednako brzi kao jučer – rekao je koordinator Narongsak Osatanakor. – Ako sve bude kako treba, četvero djece, liječnik i marinci koji su ostali s djecom izići će. Četvero plus jedan trener, dakle petero – dodao je.

7.05 – Osmero spašenih dječaka je dobro – zdravi su i normalno razgovaraju, rekli su liječnici. Dr. Jedsada Chokedamrongsook rekao je kako očekuje da će provesti oko tjedan dana u bolnici zbog oslabljenog imunološkog sustava. Obitelji prvih spašenih četvero dječaka posjetile su svoju djecu, ali između njih bilo je staklo.

6.55 – Tajlandske vlasti potvrdile su da je današnja misija počela u 10.08 ujutro po lokalnom vremenu te da je ušlo 19 ronilaca. Unatoč teškoj kiši koja je padala tijekom noći, uvjeti u špilji nisu se mnogo promijenili. Šef spasilačke operacije objavio je da će četvorica dječaka i njihov trener biti izvučeni u jednoj misiji.

6.50 – Ljudi diljem Tajlanda slave dosadašnji uspjeh spasilaca, uključujući i školu Mae Sai Prasitsart koju pohađa šest zatočenih dječaka. 

"Veoma sam sretan zbog onih koji su uspjeli izaći i mislim da će danas svi biti vani", rekao je 14-godišnji Waranchit Karnkaew. 

"Želim odvesti svoje prijatelje na ručak i da igramo nogomet", dodao je. 

Dnevnik.ba
 

24. travanj 2024 05:58