StoryEditor

Izvoz iz BiH će ove godine prvi put premašiti 10 milijardi KM

Piše D  /  22.11.2017., 05:11h

Federalni zavod za statistiku objavio je podatke o robnoj razmjeni s inozemstvom za treće tromjesečje, koji pokazuju kako je ostvaren ukupan porast izvoznih cijena od 6,1 posto i ukupan porast uvoznih cijena od 5,2 posto u odnosu na prošlu godinu, piše Večernji list BiH. 

Jedinica promatranja statističkog istraživanja robnoga prometa s inozemstvom je svaka robna isporuka koja se obavlja u okviru uvoza i izvoza robe, koja je homogena s gledišta vrste proizvoda, zemlje podrijetla, kao i načina plaćanja. 

Izvozne cijene više 

U odnosu na baznu, prošlu, 2016. godinu, za treće tromjesečje 2017. ostvaren je ukupan rast izvoznih cijena od 2,8 posto i ukupan porast uvoznih cijena od 0,7 posto, pokazuju podaci. 

U trećem tromjesečju ove godine, u odnosu na dvije godine ranije, točnije 2015., ostvaren je rast izvoznih cijena u oblasti vađenja ruda i kamena za 6 posto, u oblasti prerađivačke industrije za 2,6 posto te u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 0,7 posto. 

Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, u istom je razdoblju ostvaren pad uvoznih cijena u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 3,1 posto, rast u oblasti vađenja ruda i kamena za 28,8 posto, dok u oblasti prerađivačke industrije nije bilo promjena cijena. 

Gledano prema sektorima SMTK-a za treće tromjesečje ove godine u odnosu na 2015. godinu, najveći rast izvoznih cijena od 16,3 posto ostvaren je u sektoru mineralnih goriva, maziva i srodnih proizvoda, navodi se, između ostaloga, u podacima. 

U istom razdoblju najveći porast uvoznih cijena od 3,9 posto ostvaren je u sektoru strojeva i prijevoznih sredstava. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz će ove godine prvi put premašiti iznos od 10 milijardi maraka, što pokazuje kako će ovo biti rekordna godina za BiH po mnogim ekonomskim parametrima. 

Prema podacima ove Agencije, izvoz je u prošloj godini iznosio 9,4 milijarde maraka, dok je u devet mjeseci izvoz ove godine ostvaren u iznosu od 8 milijardi maraka, uz rast od oko 18 posto. 

Vrijednost izvoza je samo jedan od rekorda koji će biti oboreni ove godine. 

Rekordan izvoz 

Tako su iz Uprave za neizravno oporezivanje kazali kako očekuju da će ova godina završiti s prikupljenih više od sedam milijardi maraka neizravnih poreza, što će biti prvi put od osnivanja ove financijske institucije. 

Prema navodima mnogih, u BiH je u ekspanziji prehrambena industrija, a bh. brendovi su sve zastupljeniji u velikom broju zemalja Europske unije. 

Metalska industrija bilježi bolje rezultate, a sve više bh. tvrtki radi s njemačkom automobilskom industrijom. 

Kako je zaključeno na nedavnom sastanku u Bruxellesu, industrijska proizvodnja pokazuje jak porast, kao i potrošnja. 

Kamatne stope za komercijalno i privatno kreditiranje su, iako još visoke u komparativnom smislu, na najnižoj razini od osnivanja Centralne banke BiH te je potrošačko kreditiranje u porastu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:56