StoryEditor
engleska

Izvor Temze pomaknuo se prvi put u povijesti 8 km nizvodno

Piše hina  /  06.08.2022., 10:46h

Izvor rijeke Temze u Engleskoj pomaknuo se osam kilometara nizvodno prvi put u svojoj povijesti. Premda se dijelovi riječnog korita u Gloucestershireu redovito isušuju tijekom ljeta, stručnjaci kažu da je zabrinjavajući znak utjecaja klimatske krize činjenica da Temza izvire tako daleko nizvodno.

To se dogodilo nakon više tjedana sušnih razdoblja i temperatura koje su prošli mjesec u dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva premašivale 40 stupnjeva Celzijevih.

Christine Colvin, direktorica u Rivers Trustu, organizaciji za očuvanje okoliša, rekla je:

- Ono što vidimo na izvoru slavne rijeke Temze nažalost simbolizira situaciju s kojom se suočavamo širom zemlje, sada i ubuduće. Iako nije neuobičajeno da izvor bude suh ljeti, vidjeti rijeku kako teče osam kilometara nizvodno je bez presedana. Klimatska kriza izaziva, i izazivat će, još ekstremnije vremenske uvjete, uključujući suše i toplinske valove. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju rijekama i, kao rezultat toga, širem krajoliku.

Rivers Trust poziva na potporu kućanstvima da smanje potrošnju vode, kao što je ugradnja zahoda s malim protokom vode i spremnika za vodu, te održivu odvodnju uključujući kišne vrtove, močvare i propusno popločenje za obnovu lokalnih zaliha podzemnih voda.

Rijeka Temza tradicionalno je dugačka oko 346 kilometara i teče istočno od Cotswoldsa do Londona i izlazi u Sjeverno more.

To je druga najduža rijeka u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon Severna, i na njoj se održavaju godišnje utrke čamaca između Oxforda i Cambridgea.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 14:10