Article_Top_970x250

Izvještaj protiv Mektića i još tri osobe: Na opremi oštetili proračun za 1,68 milijuna KM

sumnjiva nabava

Izvještaj protiv Mektića i još tri osobe: Na opremi oštetili proračun za 1,68 milijuna KM

lis 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Federalna uprava policije prijavila je Tužiteljstvu BiH Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina, koji je bio šef Mektićevog ureda, Slavka Bojića, direktora kompanije MMSCODE, te ovu banjalučku firmu zbog sumnje da su malverzacijama pri nabavi opreme za Graničnu policiju BiH oštetili proračun BiH za skoro 1,68 milijuna KM.

Iz izvještaja se, između ostalog, zaključuje da je Bojić osumnjičen da je, u dogovoru s Mektićem i Golijaninom, opremu Ministarstvu naplaćivao višestruko više u odnosu na nabavnu cijenu.

- Bojić je Ministarstvu sigurnosti isporučio 500 led baterijskih lampi s baterijama i kutijom, čija je ukupna nabavna vrijednost za MMSCODE oko 5.742 KM bez PDV-a (11,48 KM po setu), dok je istih 500 lampi Ministarstvo sigurnosti nabavilo od kompanije MMSCODE za 200.000 KM bez carine i PDV-a (plaćajući 400 KM/komad) - navodi se u izvještaju FUP-a.

U pitanju je nabava koja je provedena nakon što je MUP Češke, odnosno češka vlada, odobrila BiH oko 1.890.860 KM za jačanje zaštite granica BiH. Od tih sredstava, uz lampe, kupljeni su i dvogledi, dnevno-noćne kamere, uređaji za detekciju otkucaja srca, bespilotne letjelice itd. Međutim, u procesu nabave FUP bilježi niz spornih koraka.

U policijskom izvještaju, koji je u posjedu Nezavisnih novina, FUP navodi da su Mektić i Golijanin 8. listopada 2018. pokrenuli pregovarački postupak bez obavještenja o javnoj nabavi, iako prethodno uopće nije procijenjena vrijednost nabave prema cijenama opreme na tržištu.

- Pravdali su to krajnjom hitnošću (migrantska kriza) - navodi FUP u svom izvještaju.

Kako FUP dalje navodi, Mektić i Golijanin su tog dana odredili i tri firme, dvije iz Austrije i treću iz Hrvatske, kojima će se poslati zahtjevi da dostave svoje ponude. Ipak, kako je tenderska dokumentacija postavljena na stranici Ministarstva sigurnosti, za nju su saznale još dvije firme iz Bijeljine, odnosno Sarajeva, te su se obratile Ministarstvu sa željom da i one sudjeluju.

Sudeći po policijskom izvještaju, Mektić tada potpisuje novu odluku, kojom se svim zainteresiranim ponuđačima omogućava da se prijave, a nešto kasnije nabavu poništava.

FUP dodaje da Mektić i Golijanin, nakon poništenja prve, pokreću novu nabavu, ponovno bez procjene vrijednosti, ali su sad postavljeni dodatni uvjeti koji sužavaju krug ponuđača. Ponuđač je, dodaje se, morao imati i voditelja projekta sa završenim ekonomskim fakultetom (iako se radi o nabavi tehničke opreme) te najmanje osam godina radnog iskustva na vođenju projekata.

FUP ističe da su se tada javili jedna sarajevska firma, te grupa ponuđača, u čijem sastavu je i MMSCODE, dok je treća, austrijska firma, uložila tri žalbe, uključujući i onu za dodatno postavljene uvjete na tenderu. Žalba je uvažena i drugi postupak je poništen 4. travnja 2019.

U izvještaju, podnesenom Tužiteljstva BiH, FUP navodi da je Golijanin 17. svibnja 2019. suradnicima poslao mailove u kojima traži da se zahtjevi pošalju u MMSCODE te po jednu firmu iz Vogošće i češkog Praga. Ali, kako navodi FUP, ponuđač je opet morao imati voditelja projekta s ekonomskim fakultetom i osam godina iskustva na vođenju projekata.

Nekoliko dana kasnije, dodaje se, Mektić donosi odluku o nabavi te određuje da se pozivi za ponude pošalju tim trima firmama, iako je znao ili morao znati da je ranije, za razliku od firmi iz Vogošće i Praga, za ovaj posao bio zainteresiran samo MMSCODE.

Osnivač i direktor kompanije MMSCODE Bojić, kako smatraju iz FUP-a, radio je u dogovoru s Mektićem i Golijaninom. FUP u svom izvještaju tvrdi da je Bojić već 2. i 3. travnja 2019. počeo prikupljati potrebne dokumente, na kojim kao svrha piše "sudjelovanje na tenderu". Dodaje se i da je 24. svibnja 2019. zaključio ugovor o poslovnoj suradnji s Almom G. iz Sarajeva, kako bi ispunio uvjet da ima ekonomista s osmogodišnjim iskustvom. FUP je otkrio još nešto zanimljivo.

- Alma G. je zaposlenica firme čiji je jedan od dvojice osnivača 2015. godine bio osumnjičeni Golijanin - konstatira FUP te dodaje da je ta firma godinu kasnije prepisana na druge dvije osobe, i to bez naknade vlasništva.

Bojića terete i da je za potrebe tendera nabavio i krivotvoreni dokument koji je, navodno, izdala firma iz Frankfurta na Majni, a ovjeren je pečatom - firme iz Mostara. Ponudu je zatim dostavio.

Potom, kako ističe FUP, Komisija za nabavu, koju su sastavili Mektić i Golijanin, konstatira da ugovor nitko ne može dobiti jer je, recimo, ponuda iz Vogošće kasnila - 10 minuta (stigla u 12.10 umjesto do podneva), a ponuda kompanije MMSCODE nije bila tehnički zadovoljavajuća. Komisiji je bio sporan i dokument iz Frankfurta na Majni, ovjeren pečatom firme iz Mostara.

Mektić i Golijanin, dodaje se, potom se 7. lipnja 2019. pisanim putem obraćaju kompaniji MMSCODE te traže njihovo objašnjenje ponude. Posao je nakon još nekoliko proceduralnih koraka sklopljen. Ugovor o nabavi opreme, konstatira FUP, zaključili su Mektić i Bojić krajem lipnja 2019.

Kasnije je, dodaje se, Bojić tražio produženje roka isporuke za 12 radnih dana te je Ministarstvo sigurnosti trebalo zbog kašnjenja obračunati mu penale od 185.880 KM, ali to nije učinjeno, pa je proračun BiH na taj način, kako ga terete, Mektić oštetio za taj iznos.

Roba je isporučena 11. rujna 2019, a brojke o cijenama su u najmanju ruku sumnjive. Uz spomenute led lampe, u izvještaju se ističe da je nabavna vrijednost 50 dvogleda za MMSCODE oko 33.000 KM bez PDV-a (660 KM bez PDV-a po komadu), dok je iste te uređaje Ministarstvo od kompanije MMSCODE nabavilo za 175.000 KM bez carine i PDV-a (3.500 KM komad).

Dodaje se da je dva uređaja za detekciju otkucaja srca, nabavne vrijednosti oko 101.000 KM bez PDV-a, Ministarstvo nabavilo od kompanije MMSCODE za 247.800 KM bez carine i PDV-a.

Po informacijama iz FUP-a, ukupna nabavna vrijednost 20 ručnih termovizijskih kamera za MMSCODE iznosila je oko 87.000 KM bez PDV-a, a potom ih je Ministarstvo platilo 470.000 KM bez carine i PDV-a. I u nabavama ostale opreme, sudeći po onom što je utvrdio FUP, vidljiv je ogroman nesrazmjer između nabavne cijene te iznosa koji je plaćalo Ministarstvo.

- Bojić je isporučio opremu čija je stvarna vrijednost višestruko niža u odnosu na cijenu koju je ugovorio s Mektićem - zaključuje FUP te dodaje da su uočena i odstupanja u pogledu opreme koja je ponuđena i one koja je isporučena.

Na računu se, kako je istaknuto, potpisao upravo Mektić, koji je nabavu i isporuku prethodno i ugovorio s Bojićem i kompanijom MMSCODE te im "omogućio stjecanje 1.491.804 KM, za koliko je oštećen proračun BiH". Kada se ova svota zbroji a iznosom koliko je, po mišljenju FUP-a, trebala biti naplaćena kazna za kašnjenje isporuke (185.880 KM), dođe se do zbroja od 1.677.684 KM, za koliko je, sumnja se, oštećen proračun BiH.

U izvještaju FUP-a navodi se da je Bojić na nezakonit način stečenih 1,49 milijuna KM, koliko je Ministarstvo sigurnosti BiH uplatilo, ubacio u zakonite tijekove (isplaćivao plaće, plaćao račune itd.) s ciljem da prikrije porijeklo tih para, zbog čega ga terete i za pranje novca.

- Nisam mogao oštetiti proračun jer to nisu sredstva proračuna BiH, već donatorska. Mi smo sudjelovali na javnom pozivu, dobili smo posao. Ne znam što bi moglo biti sporno. Radi se o specifičnoj opremi. Nismo prodavali ulje ili brašno, odnosno robu kojoj je ograničena marža. Imao sam zakonsko pravo ponuditi robu na tržištu po određenoj cijeni. Ako nešto ponudim i to vi od mene kupite, ako ste prihvatili moju cijenu, ta cijena je sasvim ispravna - rekao je Bojić.

Dnevnik.ba