StoryEditor

Izvještaj Frontexa: Korona zaustavila migrante na balkanskoj ruti

Piše D  /  15.05.2020., 09:05h

Kako je istaknuto, u tom periodu zabilježeno je stotinjak ulazaka, što je najniži broj još od 2009. godine.

Iako to nije eksplicitno navedeno, može se zaključiti da je glavni razlog velikog pada broja novopridošlih migranata preko zapadnog Balkana koronavirus koji je paralizirao sve zemlje koje se nalaze na ruti, pišu Nezavisne.com.

Međutim, kada se uz travanj statistikom obuhvati i period neposredno prije izbijanja korona-krize od početka godine i usporedi s prva četiri mjeseca prošle godine, proizlazi da je ove godine priljev ilegalnih migranata preko zapadnog Balkana veći za 60 posto, odnosno oko 6.000 ljudi. Iako to nije eksplicitno navedeno, može se zaključiti da je povećanom broju migranata neposredno prije korona-krize doprinijela odluka vlasti Turske da otvore granicu sa susjednom Grčkom. U tom periodu je u Grčku ušlo više od 100.000 ilegalnih migranata, od kojih su dio grčke vlasti spriječile da nastave put ka dublje u Europu, a dio je potisnut nazad u Tursku.

Podaci kojima Frontex raspolaže u izvještaju su da je u prva četiri mjeseca preko našeg regije u EU ušlo 5.987 ilegalnih migranata.

"Glavna ruta vodi od Grčke preko Sjeverne Makedonije i Srbije, gdje se račva prema Albaniji, Crnoj Gori i BiH, mada situacija u toj regiji nije kritična", naglašeno je.

Inače, ukupan broj registriranih ilegalnih ulazaka u EU je 26.650, što je, kako je istaknuto, otprilike kao u istom periodu lani.

Najveći pad u detektiranju ilegalnih prelazaka u travnju je na istočnom dijelu Sredozemnog mora, gdje je, kako su istaknuli, 99 posto manje prelazaka nego prethodnog mjeseca. Od siječnja do travnja je u tom području, kako je istaknuto, registrirano 11.200 ilegalnih prelazaka granice, što je, kako su naglasili, za 18 posto manje nego lani. Na ovoj ruti najviše je bilo Afganistanaca uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice.

U raspravi u Europskom parlamentu, koja je održana na ovu temu u srijedu, istaknuto je da je ukupno gledano prošle godine zabilježeno 92 posto manje ilegalnih prelazaka granice EU u odnosu na 2015. godinu i špicu migrantske krize, kada je ušlo 1,8 milijuna ilegalnih migranata.

Na temu migranata jučer je u Sarajevu održan sastanak Slobodana Ujića, direktora Službe za poslove sa strancima, Ismira Juska, ministra unutarnjih poslova Županije Sarajevo, Nusreta Selimovića, policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, i Petera Van der Auweraerta, šefa Misije IOM-a u BiH. Kako je priopćeno, konstatirano je da se u zemljama okruženja nalazi veliki broj migranata koji čekaju šansu da se prebace u EU preko našeg regije. Istaknuto je da se u Grčkoj nalazi oko 100.000 migranata, a u Srbiji između 7.000 i 8.000.

Ujić je istaknuo da je u privremenim prihvatnim centrima Ušivak i Blažuj trenutno smješteno 2.300 migranata, a evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Kako je priopćeno, na sastanku je dogovoreno da će se uložiti dodatni napori,  postaviti dodatne fizičke barijere i ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažirati dodatni broj osoblja u cilju sprječavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:52