StoryEditor
rat na svim poljima

Izvješće WHO-a o humanitarnoj krizi u Ukrajini izazvalo spor između SAD-a i Rusije

Piše hina  /  04.02.2023., 19:06h

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je u subotu izvješće o humanitarnoj krizi o Ukrajini koje je izazvalo spor između SAD-a i Rusije, pri čemu je Moskva poručila da je riječ o politički motiviranom izvješću, dok je Washington pozvao na brzo ažuriranje izvješća.

Izvješće čelnika WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa predstavljeno je izvršnom odboru organizacije u kojem sjede i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izvješće pokriva prvih devet mjeseci 2022., a situacija u Ukrajini koju je Rusija napala 24. veljače, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

U izvješću je dokumentirano više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 milijuna ljudi, dok je 7,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica raseljeno diljem Europe.

Od 471 napada teškim oružjem na zdravstvene ustanove diljem svijeta, 448 otpada na Ukrajinu, stoji u izvješću WHO-a.

Predstavnik Rusije u odboru WHO-a poručio je da je izvješće politizirano i jednostrano s neutemeljenim optužbama.

Sheba Crocker, američka diplomatkinja pri UN-u, pozvala je na izradu ažuriranog izvješća kako bi se dokumentirali incidenti u Ukrajini od rujna 2022.

"Ruski napadi nanijeli su neizrecivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini", rekla je na sastanku odbora, prema priopćenju njenog ureda.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:49