StoryEditor
Eli Cohen

Izraleski ministar u Zagrebu: "Iranski režim je i europski i svjetski problem"

Piše hina  /  29.05.2023., 13:14h

Šef izraelske diplomacije Eli Cohen pozvao je u ponedjeljak u Zagrebu "prijatelje u Hrvatskoj i Europskoj uniji" da zauzmu čvrst stav protiv iranskog režima koji "više nije samo regionalni problem".

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman primio je izraelskog kolegu na Zrinjevcu, a ministri su, uz pitanja jačanja suradnje u svim područjima, razgovarali o aktualnoj geopolitičkoj situaciji i ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Izraelski ministar rekao je da podržava "suverenitet i integritet Ukrajine" i poručio da se u ratu u Ukrajini vide "otisci iranskog državnog terorizma". 

"Iranski režim više nije samo regionalni, već i europski i svjetski problem", rekao je Cohen, koji je u veljači kao prvi ministar iz Izraela i s Bliskog istoka posjetio Kijev.

Cohen je u Zagrebu pozvao "prijatelje u Hrvatskoj i Europskoj uniji" da "zauzmu čvrsti stav protiv iranskog opasnog ponašanja". 

Izraleski ministar u drugom je službenom posjetu Hrvatskoj, prvi put je bio prije pet godina kad je bio ministar gospodarstva. 

 "Izrael i Hrvatska dijele prijateljstvo, naše nacije razvile su snažno partnerstvo temeljeno na miru i stabilnosti u regiji", rekao je Cohen. 

Grlić Radman poručio je da se Hrvatska "kontinuirano zauzima za jačanje odnosa Europske unije i Izraela". 

"Na temelju i naših napora nakon dugo vremena održana je sjednica Vijeća za pridruživanje između Europske unije i Izraela u listopadu prošle godine", dodao je domaćin. 

Potpisan memorandum 

Grlić Radman i Cohen potpisali su u ponedjeljak Memorandum o suglasju na području razmjene i suradnje. 

Grlić Radman opisao je memorandum kao "zajedničko pružanje pomoći državama u susjedstvu" čime će Hrvatska i Izrael "pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u širem susjedstvu".

Izrael i Hrvatska osmislili su projekt razvojne pomoći Bosni i Hercegovini u području poljoprivrede 2021. godine. 

Hrvatski ministar istaknuo je da je u 26 godina od uspostave diplomatskih odnosa "ostvaren napredak u svim područjima" i da Izrael u Hrvatskoj investira u obnovljive izvore energije i turistički sektor. 

"Hrvatska je jedna od omiljenih destinacija izraelskih turista", rekao je Grlić Radman, dok je Cohen pozvao Izraelce da posjete Hrvatsku, "prekrasnu zemlju", a Hrvate u Izrael. 

Ministri su razgovarali još o energetici, uspostavi izravne zračne linije između zemalja te o pripremama za održavanje sastanka premijera Andreja Plenkovića i Benjamina Netanyahua. 

Hrvatska predsjeda IHRA-om

Hrvatska je 1. ožujka od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), organizacijom kojoj je osnovna zadaća obrazovanje o holokaustu, istraživanje i sjećanje.

Izraelski ministar pozdravio je u ponedjeljak što je hrvatska vlada usvojila pravno neobvezujuće radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije. 

Među prioritetima prvog hrvatskog predsjedanja je obilježavanje 10. obljetnice radne definicije IHRA-e o poricanju i iskrivljavanju istine o holokaustu. 

"Dajući prednost činjenicama bez njihova iskrivljavanja, štitimo ne samo znanstvenu istinu, već štitimo i budućnost", rekao je Grlić Radman. 

Prije sastanka na Zrinjevcu, ministri su položili vijenac ispred Spomenika Domovini, a poslijepodne će učiniti isto ispred Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima. 

Dnevnik.ba

23. rujan 2023 21:30