StoryEditor
Nakon gotovo 20 godina

Izraelu vraćen rijedak ukradeni novčić vrijedan milijun dolara

Piše hina  /  14.09.2022., 10:19h

Nakon gotovo 20 godina potrage na raznim kontinentima i angažmana brojnih detektiva pronađen je rijedak novčić iz 69. godine nove ere vrijedan milijun dolara, koji je konačno vraćen Izraelu.

Riječ je o srebrnom novčiću bogatom simbolikom, koji čini dio povijesti jer je iskovan za vrijeme židovskog ustanka prije gotovo 2000 godina.

Ukraden je u Izraelu 2002. godine, no na kraju je ipak pronađen i vraćen zemlji iz koje potječe.

Saga je započela kad je Izraelska uprava za starine (IAA) od obaviještenih izvora doznala da su novčić iskopan u dolini Ella, južno od Jeruzalema uzeli Palestinci.

IAA je potom proveo petnaest godina nastojeći locirati i pronaći novčić koji je prošao kroz brojna ilegalna tržišta antikviteta Izraela, Jordana i Velike Britanije.

Na kraju je izvezen u Sjedinjene Države gdje je ponuđen na dražbi održanoj u Denveru u Coloradu 2017. godine.

IAA je upozorio američke vlasti na pronađeni novčić, nakon čega je pokrenuta istraga. U njoj je sudjelovao i Odjel za trgovinu antikvitetima okružnog tužitelja Manhattana (ATU), koji je izdao sudski nalog o povratu novčića Izraelu. 

Vrijedan dio povijesti u ponedjeljak je predan uredu okružnog tužitelja Manhattana kojoj su prisustvovali američki i izraelski dužnosnici, a među njima je bio i izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.

"Danas se pridružujemo svojim partnerima da bismo vratili nevjerojatno rijedak dio izraelske povijesti, novčić od četvrtine šekela, simbol neovisnosti iz vremena rimske prisutnosti na području današnjega modernog Izraela", rekao je okupljenima agent koji je vodio dio američke istrage, Ricky J Patel.

Srebrnjak s utisnutim židovskim motivima jedan je od samo četiri istovrsna za koja se zna da postoje.

IAA ga je datirala u 69. godinu nove ere - četvrtu godinu židovskoga Velikog ustanka.

Kovanje takvog novčića zapravo je značilo "proglašenje neovisnosti Židova u zemlji Izrael", rekao je Ilan Hadad iz IAA.

Veliki ustanak bio je pobuna Židova Judeje protiv represivne vladavine Rimljana, koji su stoljeće ranije okončali židovsku neovisnost na tom području.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 04:23