StoryEditor
Danny Ayalon

Izraelski diplomat: "Palestinci iz Gaze trebaju iseliti u Sinajsku pustinju, tamo neće ostati sami, pomoći će im Izrael i međunarodna zajednica"

Piše desk  /  15.10.2023., 12:13h

Izraelski diplomat Danny Ayalon gostujući u programu Al Jazeere rekao je da Palestince kojima je Netanyahu rekao da napuste područje Gaze neće ostati sami te da će im pomoći Izrael, kao i međunarodna zajednica ukoliko odu u Sinajsku pustinju.

On je kazao da je ovo dobro osmišljeno.

"Nije da im govorimo, idite na plaže, udavite se, Bože sačuvaj. Nipošto. Postoji gotovo beskrajan prostor u Sinajskoj pustinji upravo prekoputa Gaze. Ovo nije prvi put da će to biti učinjeno. Ideja je da se isele prema otvorenim područjima gdje ćemo mi i međunarodna zajednica pripremiti infrastrukturu, znate, privremene gradove s hranom i vodom. Baš kao za izbjeglice iz Sirije koje su prije nekoliko godina pobjegle od masakra koji provodi Assad, u Tursku. Turska je primila dva milijuna Sirijaca. Ovo je ideja. Sada će Egipat morati igrati igru ovdje, jer kada stanovništvo nestane iz vida, onda možemo..., znate što je Hamas uradio...", kazao je.

Na pitanje novinara Marca Lamonta Hilla je li praktično moguće da stanovništvo "nestane iz vida" u tako gusto naseljenoj enklavi te je li razumno ili vjerodostojno misliti da će se svi ti ljudi preseliti u ovo isključeno područje i biti sigurni od bombardiranja, Ayalon je samo ponovio što je u planu izraelske vlade.

"Reći ću vam na praktičan način što bismo trebali i što možemo uraditi. Stvoriti, kao u prošlosti, humanitarni koridor. Kada postoji humanitarni koridor, i o tome smo raspravljali sa SAD-om, onda možemo garantirati da nitko neće biti ozlijeđen u ovom koridoru", rekao je.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 15:56