StoryEditor
zapadna obala

Izraelske snage na Božić provode racije u Betlehemu

Piše desk  /  25.12.2023., 13:10h

Božićni dan na okupiranoj Zapadnoj obali započeo je napadom na izbjeglički kamp Jenin i s nekoliko uhićenja.

Racija u ponedjeljak ujutro uslijedila je nakon nekoliko drugih koje su se dogodile širom teritorije, u kojoj su deseci uhićeni i pucano je u vrat 17-godišnjaku. Među pogođenim gradovima bio je Betlehem, prenosi Al Jazeera.

Jenin, koji se obično smatra simbolom palestinskog otpora okupaciji, opet je bio na meti izraelskih snaga otkako je njihov rat s Hamasom u Gazi započeo 7. listopada.

U ponedjeljak je Freedom Theatre (Teatar slobode) sa sjedištem u Jeninu, poznati simbol mira i nade koji su nedavno vandalizirali izraelski vojnici, opisao kako su izraelske snage “osvijetlile nebo bombama” dok su napadale kamp.

Izvještavajući iz izbjegličkog kampa u Jeninu, Al Jazeerin Imran Khan rekao je da je izraelska vojska pretresla najmanje 10 kuća rekavši da traže Palestince za uhićenje. Međutim, nije bilo pritvaranja.

“Izraelske snage jesu pozvale palestinske borce da izađu i predaju se, ali ni to se nije dogodilo. Stanovnici nam govore da je ovo jednostavno kampanja uznemiravanja”, rekao je Khan.

“Izbjeglički kamp u Jeninu sada je najopterećeniji kamp na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelske snage uništavaju svaki simbol otpora ili nacionalizma u kampu.”

Dok su racije u kampu i regiji Jenin sada navodno završene, najmanje devet mladića uhićeno je u selu al-Jalama, sjeveroistočno od Jenina.

Regije u i blizu Nablusa, Jerihona, Ramallaha i Betlehema – za koji kršćani vjeruju da je rodno mjesto Isusa Krista – također su napadnute tijekom noći od strane izraelskih snaga, izvijestio je Al Jazeerin Hamdah Salhut.

U selu Burqa, sjeverozapadno od grada Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelske snage uhapsile su najmanje 20 osoba, uključujući starije građane.

Štaviše, palestinska novinska agencija Wafa rekla je da je 17-godišnji dječak ozlijeđen nakon što je pogođen u vrat kada su izraelske snage pucale bojevom municijom tokom racije u gradu Aqaba, sjeverno od Tubasa.

Wafa je izvijestila da su izraelske snage također uhapsile još jednog stanovnika Tubasa prije povlačenja iz grada.

Pojačano nasilje na Zapadnoj obali

Na Zapadnoj obali došlo je do porasta nasilja i uhićenja paralelno s izraelskim ratom u Pojasu Gaze u kojem je ubijeno više od 20.000 Palestinaca.

Izrael kaže da cilja Hamas u Gazi, ali nasilje na Zapadnoj obali se vrši uprkos tome što je Hamas ograničeno prisutan na tom teritoriju.

U izraelskim upadima na Zapadnu obalu ubijeno je najmanje 303 Palestinca od 7. listopada.

Osim aktivnosti izraelske vojske, napadi izraelskih doseljenika također su u porastu.

Najmanje 700.000 izraelskih doseljenika živi u ilegalnim, utvrđenim, samo židovskim naseljima diljem Zapadne obale i istočnog Jerusalema, od kojih je većina u cijelosti ili djelomično izgrađena na privatnoj palestinskoj zemlji.

Napadi, koji su eksponencijalno porasli u posljednja tri mjeseca, uključuju pucnjavu, ubadanje, bacanje kamenja i premlaćivanja, kao i podmetanje požara i ozbiljne štete na domovima, vozilima i poljoprivrednom zemljištu.

Ujedinjeni narodi su primijetili da su “u gotovo polovici svih incidenata izraelske snage ili pratile ili aktivno podržavale napadače”.

Grupe za ljudska prava, Palestinci i neki u međunarodnoj zajednici oštro su osudili Izrael da ne čini dovoljno da zaustavi nasilje doseljenika.

Ranije ovog mjeseca, zemlje poput Belgije i Sjedinjenih Američkih Država najavile su da će uvesti vizna ograničenja “ekstremističkim” izraelskim doseljenicima koji su uključeni u podrivanje mira, sigurnosti ili stabilnosti na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na sastanku vlade u nedjelju, vlada izraelskog premijera Netanyahua ratificirala je odluku o dodjeli 21 milijuna dolara za potporu novim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:06