Šerif Patković, bivši zapovjednik 7. muslimanske brigade ARBiH u čijem su sastavi bili mudžahedini iz islamskih zemalja, stavio se na raspolaganje HamasuFENA -
StoryEditor
antisemitizam

Izraelske procjene: Povećan stupanj prijetnje terorizmom u BiH, gori su samo Irak, Sudan, Libija...

Piše desk  /  05.12.2023., 11:42h

Razina terorističke prijetnje u BiH povećana je s prvog na treći (od moguća četiri) stupanj, procjena je izraelskih sigurnosnih službi.

Naime, od početka izraelske operacije oslobađanja Gaze od terorista Hamasa, Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) provodi stalne procjene situacije zajedno s izraelskim sigurnosnim organizacijama. Slijedom toga, 3. studenoga 2023. javnosti je objavljeno priopćenje u kojem su navedene preporuke za ponašanje Izraelaca u inozemstvu u tom trenutku, te je naglašena prijetnja u nekoliko zemalja. Zatim su proveli dubinsku analizu svih zemalja i sukladno tome prilagodili njihove razine prijetnje.

Kao rezultat toga, promijenjena je razina prijetnje u desecima zemalja (detaljnije na web stranici NSC-a).

Tako je BiH od gotovo bezopasne zemlje, u smislu potencijalnih terorističkih napada, došla na samo jedan stupanj ispod Iraka, Irana, Sirije, Libije i sličnih propalih država.

image

Mapirana prijetnja terorističkim napadom u svijetu. BiH uz Albaniju i Kosovo najgora u Europi

NSC -

Razina prijetnje i za mnoge zemlje Zapadne Europe uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, Južne Amerike (uključujući Brazil i Argentinu), kao i Australiju i Rusiju, podignuta je na razinu 2, uz preporuku pojačanog opreza.

Razina prijetnje za zemlje Afrike (uključujući Južnu Afriku i Eritreju) i središnje Azije (uključujući Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan i Turkmenistan) podignuta je na razinu 3, uz preporuku da se ponovno razmotre nenužna putovanja u te zemlje. U tom društvu nalazi se i BiH.

"Od početka rata identificirali smo pojačane napore Irana i njegovih opunomoćenika, uključujući frakcije Hamasa i Globalnog džihada, da naškode izraelskim i židovskim ciljevima diljem svijeta. Istodobno, u mnogim zemljama postoji stalan i značajan porast poticanja, pokušaja napada i ispoljavanja antisemitizma", priopćilo je Vijeće za nacionalnu sigurnost Izraela.

"Stoga ponavljamo i naglašava svoju preporuku da se u ovom trenutku odvagne važnost putovanja. Za državljane Izraela koji putuju u inozemstvo, preporučujemo mudar odabir odredišta, uz pridržavanje preporučenih mjera predostrožnosti gdje god se nalazili i provjeru ponašanja u svjetlu preporuka", dodaje se.

Također, jasno su nabrojane i preporuke. Tako se savjetuje odgađanje putovanja u zemlje za koje su izdana upozorenja za putovanja, a posebno u arapske i bliskoistočne zemlje, Sjeverni Kavkaz, zemlje koje graniče s Iranom i nekoliko muslimanskih zemalja u Aziji. (Cijeli popis pogledajte OVDJE)

Savjetuje se putnicima da provjere je li na odredištu bilo protuizraelskih prosvjeda i nasilja, čak i u zemljama za koje nisu izdana upozorenja za putovanje kao i da se klon demonstracija i prosvjeda.

"Budite oprezni dok ste u inozemstvu i svjesni stvari koje se događaju oko vas. Izbjegavanje otvorenog pokazivanja vašeg izraelskog i židovskog identiteta i bilo kakvih relevantnih simbola i držanje podalje od izraelskih i židovskih okupljanja", neki su od savjeta. 

Inače, nakon brutalnog masakra nad Izraelcima koji su počinili teroristi Hamasa, i u BiH su organizirani skupovi potpore džihadistima u dijelovima BiH s bošnjačkom većinom. Pored toga, dužnosnici SDA, poput Šerifa Patkovića, bivšeg zapovjednika 7. muslimanske brigade ARBiH u čijem su sastavi bili mudžahedini iz islamskih zemalja, stavio se na raspolaganje Hamasu. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:11