StoryEditor
novi sukob

Izraelska vojska: Vojni zapovjednici Islamskog džihada neutralizirani u Gazi

Piše hina  /  07.08.2022., 08:53h

Glavni vojni zapovjednici Islamskog džihada u Gazi su neutralizirani u zadnja dva dana u zračnim udarima izraelske vojske na tu oružanu palestinsku skupinu, priopćila je jučer izraelska vojska.

"Vodstvo vojnog krila Islamskog džihada u Gazi je neutralizirano", rekao je Oded Basiok, načelnik uprave za vojne operacije židovske države u priopćenju poslanom AFP-u.

U izraelskoj operaciji u Gazi ubijeno je više od 20 ljudi, među kojima šestero djece, tvrde vlasti palestinske enklave.

Sukob izraelske vojske i oružanih skupina u Gazi najgori od svibnja 2021.

Ovaj novi sukob izraelske vojske i oružanih skupina u Gazi koji je počeo u petak, najgori je od svibnja 2021.  Izraelske vlasti pak tvrde da je nekoliko palestinske djece poginulo u subotu navečer u Džabaliji, na sjeveru, od zalutale rakete koju je Islamski džihad, a ne vojska, ispalio na Izrael.

"Izraelske sigurnosne snage nisu gađale Džabaliju zadnjih sati", ističe se u priopćenju ureda izraelskog premijera Yaira Lapida.

Novinari AFP-a vidjeli su u bolnici u Džabaliji trupla šest osoba, među njima troje djece. Izraelska vojska je u subotu priopćila da se priprema za tjedan zračnih udara na Gazu, napose na Islamski džihad čijih je 15 boraca ubila, kaže. Među njima i glavnog zapovjednika Tajsira al-Džabarija.

"Bitka tek počinje", rekao je ranije Mohamed al-Hindi, vođa te oružane skupine koja raketira izraelski teritorij.

Glasnogovornik izraelske vojske: Izrael trenutačno ne pregovara o primirju

Egipatski izvori rekli su za AFP da Kairo, dugogodišnji posrednik između Izraela i oružanih skupina u Gazi, nastoji organizirati posredovanje. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u govoru da neumorno radi kako bi se mir vratio.

No na terenu se razmjena vatre nastavila u noći na nedjelju, javili su novinari France Pressea u Gazi. "Izrael trenutačno ne pregovara o primirju", rekao je glasnogovornik izraelske vojske.

Potonja je u petak počela izvoditi zračne udare na enklavu s 2.3 milijuna stanovnika pod blokadom u okviru preventivnog napada na Islamski džihad, rekla je. Izraelske snage su uz to na Zapadnoj obali, teritoriju pod izraelskom okupacijom od 1967., uhitile 19 pripadnika skupine koju Izrael, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju terorističkom.

Yair Lapid ističe da je ovo ciljana protuteroristička operacija protiv neposredne prijetnje Islamskog džihada, produžene ruke Irana koja želi ubijati nedužne Izraelce.

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 02:04